Kincs: A magyarok kiállnak a kormányzati intézkedések mellett

A magyar emberek elsöprő többsége támogatja a mindennapi életüket befolyásoló legfontosabb kormányzati intézkedéseket – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) legfrissebb kutatásából. Össztársadalmi elfogadást élvez a családok támogatása, a rezsicsökkentés, az illegális migráció visszaszorítása és a gyermekvédelem is.

Magyar Nemzet
Forrás: Kopp Mária Intézet2022. 01. 21. 10:15
Család otthon
Család otthon Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban a baloldal részéről számos kritikus hangot lehetett hallani több meghatározó jelentőségű kormányzati intézkedéssel kapcsolatban. A Kopp Mária Intézet kíváncsi volt arra, hogy a magyarok mit gondolnak ezekről, ezért megkérdezték őket arról, hogy kilenc intézkedés szerintük a magyar emberek és általában Magyarország szempontjából inkább jónak vagy inkább rossznak tekinthető.

Az eredmények magukért beszélnek, hiszen mind a kilenc intézkedést a válaszadók elsöprő többsége támogatja.

A felmérésből kiderült, hogy a családi adóvisszatérítés (88 százalék) és a 13. havi nyugdíj (86 százalék) a legnépszerűbb. A minimálbér emelése, valamint az illegális migráció megfékezése is kifejezetten fontos a magyar emberek számára – mindkét esetben 85 százalékos a támogatottság; a 25 év alatti fiatalok szja-mentességének bevezetésével pedig 84 százalékuk ért egyet. A családok támogatása, valamint a gyermekek és a családok védelme is meghatározó:

az előbbit a megkérdezettek 83 százaléka, az utóbbit 82 százaléka támogatja. A rezsicsökkentés népszerűsége továbbra is töretlen (78 százalékos) és a benzinár befagyasztását is tízből nyolcan támogatják.

Az eredmények azt mutatják, hogy az iskolai végzettség növekedésével és a lakóhelyül szolgáló település méretének növekedésével kissé nő a kétkedők száma, de még az ő esetükben is kiemelkedően nagy, 75-80 százalék körüli támogatás figyelhető meg.

Külön érdekessége a felmérésnek, hogy a magukat kormánykritikus válaszadóknak tartók között is háromszor, négyszer többen vannak a kormányzati intézkedésekkel egyetértők, mint az azokat elutasítók. 

A gyermekek és a családok védelmével például még a kormánykritikusok kétharmada is egyetért és csak ötödük nem, hatoduk pedig bizonytalan a kérdést illetően. A kormányt kritizálók leginkább a családi adóvisszatérítéssel (75 százalék), és legkevésbé a rezsicsökkentéssel tudnak azonosulni (55 százalék), bár így is több köztük a támogató, miközben viszonylag magas, 15 százalék körüli közöttük a bizonytalanok aránya.   

A Kincs-kutatásból az látszik, hogy a magyar emberek nagymértékben támogatják a kormányzati intézkedéseket és egyetértenek azokkal, ezen intézkedések mögött kétségtelenül széles társadalmi támogatottság áll.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.