Körbeszámlázás és fiktív bizonylatok Cseh Katalinék körül

Nem véletlenül nem indítottak Cseh Katalinék sajtó-helyreigazítási pereket, ugyanis – a Mediaworks Hírcentrumának információi szerint – a büntetőeljárásban sorra derülnek ki visszaélésgyanús ügyek a momentumos politikushoz is köthető szövevényes céghálónál.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 01. 26. 6:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szó sem igaz az egészből, a bíróságon találkozom majd azokkal, akik valótlan információkat terjesztenek rólam – jelentette ki Cseh Katalin azt követően, hogy a sajtó kiderítette: a hozzá, illetve a családjához köthető Pannónia Nyomda Kft. is tagja annak a cégcsoportnak, amely szisztematikusan összejátszva, gyanús körülmények között mintegy 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázatot nyert el. Az ügy pikantériája, hogy a momentumos politikus tavaly nyáron kezdte el perekkel fenyegetni a szerkesztőségeket, ám eddig nem indultak tömegesen helyreigazítási és személyiségi jogi eljárások.

Ez talán nem is véletlen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói ugyanis a közelmúltban tovább bővítették a momentumos politikushoz is kapcsolható céghálót. A NAV szerint egy cseh vállalkozás közbeiktatásával körbeszámlázás történhetett.

Információink szerint a hivatal kiderítette, hogy a Bergman and Mülstein sro. nevű cseh vállalkozás kapcsolatban állt a Pannónia Nyomda, a Mondat és a Holotech Hungary Kft.-vel. Ez még nem is lett volna probléma, ám úgy tudjuk, a nyomozók több furcsa körülményre bukkantak. Az egyik ilyet két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszköz adásvétele ügyében tárták fel. Egészen rendhagyó módon a magyar vevő által kifizetett, összességében több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, vagyis a Holotech Hungary Kft.-hez. Az összeget egy szintén a céghálóhoz tartozó vállalkozás közbeiktatásával, részletekben adta vissza az eladó.

(A megoldás olyan, mint amikor valaki vásárol egy autót, majd a vételárat egy másik kereskedőn keresztül visszakapja.)

Értesüléseink szerint a NAV nyomozói megállapították továbbá, hogy a cseh cég által kiállított ugyanazon sorszámú számlákat a Pannónia Nyomda és a Holotech Kft. több uniós pályázathoz is felhasználta.

A hatóság azt gyanítja, hogy a fent említett két eszköz beszerzése meg sem történt, illetve, hogy a szereplők fiktív számlákat nyújtottak be.

A tisztánlátás érdekében a NAV kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. Az adónyomozók cseh banki adatokra, adóbevallásokra és különféle szerződésekre lennének kíváncsiak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyébként költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő és egy magánszemély feljelentést tett a sajtóban megjelent információk miatt.

Borítókép: Cseh Katalin (Fotó: Facebook/csehkatalin.momentum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.