Több száz milliós járulékot nem fizettek be Iványi Gáborék

Az államkassza mellett a munkavállalók megkárosítása is felmerülhet az Oltalom ügyében.

Mediaworks–Hírcentrum
2022. 02. 21. 16:30
null
20210915 Budapest Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője. fotó: Baranyai Attila (BA) City Magazin/Hírnyolc Fotó: BARANYAI ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Házkutatást tartottak ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában. Az ügy hátteréről több részletet is megtudtunk a hatóságtól. A NAV tavaly év elején indított nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. A hatóság nyomozóit a szervezet adóigazgatási munkatársai értesítették bizonyos kétséget ébresztő körülményekről. 

A büntetőeljárásban szükségessé vált bizonyos okiratok felkutatása és lefoglalása, a nyomozók ezért keresték fel hétfőn az Oltalom Dankó utcai irodáit, helyiségeit.

A NAV egyéb információt – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árult el, ennek ellenére több részlet is kiderült. Elsődlegesen is az, hogy negyedmilliárd forintról van szó. Maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. A Mediaworks Hírcentruma más forrásból úgy értesült, hogy Iványi Gáborék negyedmilliárdos tartozása a bérkifizetésekkel összefüggésben keletkezett, tehát az Oltalom nem fizette be munkavállalói után maradéktalanul a járulékot. Ezzel viszont nemcsak a közkasszát érhette kár, hanem adott esetben az egyes alkalmazottakat is.

Ilyen esetben – általánosságban – a munkáltató szabályszegésétől függően veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, ahogy gondok adódhatnak a nyugdíjuk körül is.

Forrásaink azt is megjegyezték, hogy a NAV az utóbbi egy-két évben nagy erőket összpontosít a feketefoglalkoztatás felszámolására, így nagy hatósági figyelem irányul azokra a munkáltatókra, amelyek nem jelentik be alkalmazottaikat vagy a közterheket nem fizetik meg megfelelően.

Borítókép: Iványi Gábor (Fotó: City Magazin/Hírnyolc/Baranyai Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.