Varga Judit: Kötelességünk megvédeni a szülők jogait

– A szülők jogait meg kell védeni – erről beszélt az MCC Budapest Summit rendezvény egy kerekasztal-beszélgetésén Varga Judit. Az igazságügyi miniszter úgy véli, a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy mi a jó és mi a rossz, azonban ezt nem lehet törvényileg szabályozni, a jogszabályok csak az alapokat tudják biztosítani.

2022. 02. 16. 16:41
VARGA Judit
Budapest, 2022. január 17. Varga Judit igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetem (ME) kuratóriumának elnöke a The future is in your hands - Európa jövõje a fiatalok kezében címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen az Igazságügyi Minisztérium Könyvtárában 2022. január 17-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Társadalmunk a családok erejére épül, emiatt garantálnunk kell a családok jogait - jelentette ki az Mathias Corvinus Collegium (MCC) csúcstalálkozóján Varga Judit.

– A szabadság erről szól: senkit nem kötelezhetünk semmire

– jelentette ki a politikus, aki egyébként egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt a konferencián, amelynek témája a tanítás során felmerülő jogok és kötelezettségek voltak. Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a saját jogainkat nem lehet a közösségben betöltött szerepünktől függetlenül értelmezni, mert a társadalom felé is vannak kötelezettségeink és felelősségünk.

– Amikor emberi jogokról beszélünk, nem lehet azokról kontextus nélkül beszélni – fogalmazott.

Varga Judit felidézte, hogy nyolcszáz évvel ezelőtt, 1222-ben született meg az első magyar alkotmány. – Más a társadalmi rend, de a jogállamiság alapja ott kezdődött, hogy meghatároztuk, hogyan védjük meg az egyén jogait bármilyen hatalmi önkényességgel szemben – magyarázta a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott magyar alaptörvényt is részben amiatt támadták, mert abban világosan benne van, hogy a jogok mellett a társadalom tagjainak kötelezettségei is vannak.

Varga Judit a mai napot emblematikusnak nevezte, emlékeztetett, hogy az Európai Bíróság ma hozta meg azt a politikai döntését, amivel elítélte Magyarországot amiatt, mert a magyar Országgyűlés elfogadott egy gyermekvédelmi törvényt. Szerinte a citált jogszabály összhangban van az európai értékekkel, és egyébként is tagállami hatáskör.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Unióban manapság az értékek összekeveredtek a politikai aktivizmussal, az alkotmánynak ettől is védenie kell. Példaként a migráció kérdését hozta fel, amelyben az unió álláspontja az, hogy ez jó a kontinensnek, míg az önálló alkotmánnyal rendelkező tagállamok nem így gondolják.

Jogok, kötelezettségek és vágyak

– ezek között világosan meg kell húzni a határt az igazságügyi miniszter szerint.

Varga Judit kitért arra is, hogy a józan ész, józanság és a valóság érzékelése nagyon fontos manapság.

– A gyermekek tanításánál meg kell mutatni, hogy a napi cselekedeteik milyen hatásokkal járnak, milyen hatással vannak a társadalomra – mondta el a gyermeknevelés témájában a miniszter. Szerinte a gyerekeinknek meg kell tanítani, hogy mi a jó és a rossz, de ezt nem lehet törvénnyel szabályozni, hanem a valóság felől kell közelíteni. Mint mondta, a római jogban is a szükséges minimumot biztosította, most sem kellene többet várni a törvényi környezettől.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet a morális kérdéseket tanítani a gyerekeknek, Varga Judit azt válaszolta,

leginkább úgy, ha megtanítjuk nekik, hogyan tudnak különbséget tenni a jó és a rossz között. – Alapelveket kell megtanítani nekik és útmutatót adni – összegezte a politikus.

Varga Judit beszélgetőtársai közül hárman az Egyesült Államokból érkeztek, mellettük egy francia résztvevője volt a panelbeszélgetésnek. Elmondták, hogy a nyugati társadalmakban mindennapi a félelem a szülőkben azzal kapcsolatban, hogy mit tanítanak a gyermekeiknek.

Bonnie Snyder, aki egy oktatási jogi alapítvány tájékoztatási igazgatójaként dolgozik a tengerentúlon kifejtette, hogy az ottani iskolák helyi felügyelet alatt állnak, éppen azért, hogy ne tudjon egyetlen metaideológia sem kizárólagossá válni az intézményekben. Szerinte ennek ellenére a woke sikerrel járhat, és általánossá válhat az amerikai iskolákban.

Borítókép: Varga Judit igazságügy-miniszter. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.