KINCS: A magyarok kiállnak a családbarát kormányzás mellett

A magyar emberek többsége, azaz 68 százaléka elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatják – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából. Emlékeztetnek: a kormány több mint egy évtizede folyamatosan bővíti a családtámogatási rendszert, és soha nem látott segítséget nyújt a családoknak. A megkérdezettek szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 9:34
null
20211227 Kaposvár Leesett az első hó Kaposváron. Bár a fúszálak még kikandikálnak alóla, a családok már birtokba vették a városligeti szánkódombot. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KINCS kutatásában azt vizsgálta, hogy milyen az össztársadalmi elfogadottsága az elmúlt 12 év családpolitikájának. 

A felmérés eredménye szerint 10-ből 7-en (72 százalék) ismerik a kormány családpolitikai intézkedéseit, és többségük (68 százalék) elégedett a családbarát kormányzással. 

A leginkább érintettek, vagyis a gyermeket nevelők – közülük is elsősorban a gyermekgondozási ellátásokban részesülők – ennél is nagyobb arányban elégedettek a családbarát intézkedésekkel.

A megkérdezettek 76 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi családpolitika segíti a gyermekes családokat, 82 százalék szerint kiemelten a nagycsaládosokat, 73 százalék szerint a gyermeket tervező párokat. Az emberek többsége azzal is egyetért, hogy az elmúlt 12 év családpolitikája nagyban segítette az időseket, 60 százalék szerint a nyugdíjasokat, 59 százalék szerint a fiatalokat egyaránt.

A KINCS felméréséből kiderül, hogy az emberek háromnegyede méltányolja a családok érdekeit képviselő intézkedéseket, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a családtámogatások révén javult a gyermekvállalási és házasodási kedv Magyarországon. Kétharmaduk szerint Magyarország történelmében az elmúlt 12 év előrelépést hozott a családoknak.

A többség, vagyis 62 százalék azzal is egyetértett, hogy a polgári kormány sikerét jól mutatja a családok életszínvonalának javulása.

A jövőre vonatkozóan 82 százalék nyilatkozott úgy, hogy a családtámogatások mostani rendszerét fenn kell tartani, sőt, 86 százalék szeretné, ha az tovább bővülne. A KINCS felmérésében résztvevők közül a legtöbben, 10-ből 9-en azzal a kijelentéssel értettek leginkább egyet, hogy fokozottan kell támogatni a családalapításban a 30 év alatti fiatalokat.

A felmérésben résztvevők szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon, 93 százalék szerint ezt leginkább a babaváró támogatás segíti, de hasonló mértékben, 92 százalék szerint fontos és hasznos a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatások (89 százalék), az ingyenes tankönyv (89 százalék) és a gyermekek kedvezményes étkezése (92 százalék).

Tízből nyolc válaszadó szerint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családbarát munkalehetőségek, a több bölcsőde, óvoda létesítése, valamint a gyermekgondozási ellátások megnövekedett összege is nagy segítség a gyermekes családoknak.

Arra a kérésre, hogy a személyes életükben egy-egy intézkedés mekkora segítséget jelent, az érintettek a gyermekes családoknak járó személyi jövedelemadó-visszatérítést és a családi adókedvezményt tették az első helyre, az ő arányuk 85 százalék volt. Az idősek számára jelentős támogatást nyújt a 13. havi nyugdíj visszavezetése (78 százalék), a 25 év alattiak számára pedig az szja-mentesség (76 százalék).  A saját életére vonatkozóan az emberek többsége jelentős segítségnek értékelte a rezsicsökkentést (77 százalék), a benzinár-befagyasztást (74 százalék) és az alapvető élelmiszerek árának rögzítését is (57 százalék).

Összességében elmondható, hogy Magyarországon a család az első – hívja fel a figyelmet a KINCS.

A kormány immár 12 éve kiemelten támogatja a családokat: a szülőket, a gyermekeket, az időseket és a fiatalokat egyaránt. A magyar emberek méltányolják ezeket az intézkedéseket, elégedettek a családbarát kormányzás intézkedéseivel, és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnék megtartani és támogatni.

Borítókép: illusztráció, család (Fotó: Lang Róbert lr/Somogyi Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.