Újabb balliberális tagokkal bővült az EBESZ választási delegációja

Több új delegálttal bővült az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Magyarországra küldött választási megfigyelői missziója – derül ki a Választás.hu-n közzétett hivatalos adatokból. Az így már több mint 230 fős delegáció eddig két, tárgyi tévedésektől hemzsegő jelentést publikált az április 3-i választásokkal kapcsolatban, most pedig újfent erős balliberális kötődésű tagok érkeztek. Köztük a szervezet igazgatója, aki korábban az olasz baloldali Demokrata Párt parlamenti képviselője volt, valamint két, Soros hálózatához kötődő „szakértő”.

Magyar Nemzet
2022. 03. 31. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes: az, hogy az EBESZ korábban soha nem látott, teljes körű választási megfigyelői misszióval van jelen hazánkban (ami lényegében csak harmadik világbeli országok esetében szokás – a szerk.), a Soros-hálózatnak tudható be. Még az év elején 20 magyarországi „civil szervezet” – mint a TASZ, a Helsinki Bizottság, a Political Capital vagy az Amnesty International (valamennyien a Soros-féle nyílt társadalom hálózatának részei) – arra szólította fel az EBESZ-t, hogy ne csak a korábbi választások során alkalmazott, szokványosnak mondható, korlátozott misszióval érkezzen Magyarországra. Ezt a felszólítást utána nem meglepő módon megismételte 62 balliberális EP-képviselő is, akik közül sokan szerepelnek a pár éve kiszivárgott, „Soros brüsszeli barátait” tartalmazó listán.

A szervezet így több mint 200 fővel van már jelen hazánkban: egy kisebb részük már több hete, míg a többiek csak a napokban érkeztek-érkeznek, ők az úgynevezett „rövidtávú megfigyelők”.

Listájuk a magyar jogszabályi előírásoknak megfelelően elérhető – csakúgy, mint azon más, szintén a nyílt társadalom hálózatához tartozó politikai NGO-ké, amelyek ugyancsak féltik a magyar demokráciát a magyar választópolgároktól. Ilyen a majdnem 300 taggal vizsgálódó ENEMO vagy a fenti magyarországi „civilek” vendége és barátja, a hazájában kevéssé ismert lengyel liberális Politikai Elszámoltathatóság Alapítvány (Fundacja Odpowiedzialna Polityka). A különböző, Budapesten állomásozó nemzetközi megfigyelők összlétszáma immáron 900 fősre duzzadt – akik között persze található valódi és érdemi tevékenységet is kifejtő szervezet, mint a nagynevű varsói Ordo Iuris vagy az amerikai Judicial Watch.

Az EBESZ delegációjáról azonban eddig is lehetett tudni, hogy politikailag nem elfogulatlan: ahogy azt a Mandiner.hu is megírta korábban, központi vezető csapatuk 10 tagjából minimum heten dolgoztak vagy jelenleg is dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványoknak – vagy olyan „civil szervezetnek”, amelyet Sorosék támogatnak. Talán ennek is lehet némi köze ahhoz, hogy a szervezet elmúlt hetekben kiadott előzetes, illetve időközi jelentései elfogultak, csúsztatásoktól és tárgyi tévedésektől hemzsegnek – például azt sem sikerült eltalálniuk, ki most Magyarország köztársasági elnöke, miközben persze azt érzékeltették, hogy „általánosan romlottak a demokratikus választások feltételei Magyarországon”.

A zenekar viszont játszik tovább, a misszió a napokban új tagokkal bővült, mégpedig egészen magas rangúakkal.

Így elvileg személyesen, regisztrált megfigyelőként felügyeli a magyar választások tisztaságát az EBESZ/ODIHR igazgatója, Matteo Mecacci. „Pártok felettiségéről” sokat elárul, hogy radikális baloldaliként 2008 és 2013 között az olasz Demokrata Párt képviselője volt a római parlamentben, aktívan kampányolt és tüntetéseket is szervezett az olasz jobboldal akkori vezetője, Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen.

De nem csak Mecacci áll ideológiai alapokon a most hazánkba érkezettek között. Az EBESZ választási részlegének vezetője, Meaghan Fitzgerald korábban a baloldali elhajlóként ismert amerikai elnökről elnevezett Carter Center munkatársa volt, amelynek partnere – nem meglepő módon – a Nyílt Társadalom Alapítványok. Fitzgerald ezen kívül dolgozott egy Democracy Reporting International (DRI) nevű liberális lobbiszervezetnél is, amelynek egyik partnere, a Civitates szintén a Soros-hálózat által szponzorált.

És a sor(os)nak itt még nincs vége. A brit Katya Andrusz, az EBESZ/ODIHR szóvivője a CEU-n végzett, és korábban „szabadúszó újságíróként” tudósította a nemzetközi baloldali sajtót, így a The Guardiant vagy a The Economistot.

Az EBESZ által kiadott korábbi jelentéseket, valamint a stáb összetételét nézve nem állhat távol valóságtól az a megállapítás, amely szerint a szervezet itteni munkájának célja, hogy előre megfontolt szándékkal aláássa a demokratikus magyar választásokba vetett bizalmat, illegitimnek állítsa be majd a szavazást – ezzel kínálva „menekülési útvonalat” a baloldalnak arra az esetre, ha elveszítenék a választásokat.

Borítókép: Matteo Mecacci 2011-ben (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.