Erdő Péter: A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

Zsúfolásig megtelt húsvét vigíliáján a Szent István-bazilika.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 16. 20:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért, népünkért és a teremtett világért

– mondta Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában. 

A zsúfolásig megtelt székesegyházban a bíboros arról beszélt: mivel ugyanaz az Atya teremtett minket, láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével, és egyetlen nagy családot alkotunk. 

Ez a közösség pedig nem lehet valódi, ha nincs a szívünkben gyengédség, együttérzés és aggódás a többi emberért

– hangsúlyozta Ferenc pápát idézve. 

Ugyanakkor a húsvét öröme nemcsak felelősségre szólít, hanem erőt és reményt is ad, mert Isten minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket – tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros felidézte, hogy a feltámadt Krisztus ezt mondta a tanítványoknak: 

Ne féljetek!

– És ezt mondja nekünk is, mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet – fogalmazott. 

Kitért arra: Szűz Mária szívét határtalan öröm töltötte el húsvétkor a földre sújtó teljes fájdalom után, mert egész szívével szerette fiát, a titokzatos egyetlent, akiben Isten ígéretei maradéktalanul és minden emberi várakozáson túl beteljesedtek. 

Ha tehát imádjuk Krisztust, és mindenki másnál jobban tiszteljük Máriát, örüljünk is velük együtt!

 – kérte a főpásztor. 

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi húsvéti szentmisét mutat be az ünnep vigíliáján a budapesti Szent István-bazilikában 2022. április 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.