Fenyő János volt ügyvédje ma bocsánatot kért Gyárfás Tamástól a tárgyaláson

A VICO és néhai Fenyő János ügyvédje, Óvári Győző váratlan közjátékként bocsánatot kért ma Gyárfás Tamástól a Fővárosi Törvényszéken, mivel legutóbbi tanúvallomásai során sok részletre egyáltalán nem emlékezett. Mára azonban visszatért a jogász emlékezete.

Magyar Nemzet
2022. 04. 07. 18:02
null
Budapest, 20200213 Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolják. fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Gyárfás Tamás médiavállalkozó Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalótermekben ritkán fordul elő, hogy valaki bocsánatot kér egy vádlottól, ma ez történt. Többször is bocsánatot kért Fenyő János és a VICO-birodalom egykori ügyvédje, Óvári Győző Gyárfás Tamástól a Fővárosi Törvényszéken, a Fenyő János meggyilkoltatása vádjával indult perben. 

A Fenyő-féle cégbirodalom zászlóshajójának, a VICO Rt.-nek az ügyvédjét a nyomozás során kilenc alkalommal hallgatták ki, és nyolcszor nem emlékezett arra, hogy Fenyő János és Gyárfás Tamás között megállapodás született, amelynek alapján a közöttük lévő összes vitát rendezték.

A nyomozati iratok szerint a megállapodás tervezeteit is Óvári Győző készítette, amelynek végleges, harmadik változatát Fenyő és Gyárfás ügyvédjei, azaz Óvári Győző, illetve Kollár Károly írták alá 1997. december 16-án. A Nemzeti Nyomozó Irodában Óvári kilencedik tanúkihallgatásán a nyomozók az ügyvéd elé tették a fent említett megállapodást, ekkor szembesült azzal, hogy az iratot ő szerkesztette, és alá is írta.

Óvári ma azért is elnézést kért, mert a kihallgatásai során, valamint a bírósági tárgyaláson tett vallomásában is azt állította: az 1996-ban a Bank Austria – GiroCredit Investment Ltd.-nek írt levelében azt írta, hogy Gyárfás Tamás ellen adócsalás miatt büntetőeljárás zajlik. Gyárfás annak idején a Bank Austria – GiroCredit Rt. ügyvezetőjétől megkapta Óvári 1996. március 29-én írt levelét, amit a tárgyaláson átadott Póta Péter bírónak, aki becsatolta a periratokhoz. 

A kétoldalas levélben nincs szó arról, hogy Gyárfás Tamás ellen adócsalás miatt eljárás van folyamatban. Ilyen nem is lehetett, mert a sokat emlegetett kaposvári ügyben Gyárfást csak mintegy másfél hónappal később, 1996. május 7-én gyanúsították meg.

Ezzel megdőlhetett a vád azon feltételezése, hogy a kereskedelmi televízió pályázatán Gyárfással együtt pályázni kívánó Westdeutsche Allgemeine Zeitung azért fordult volna el a Nap TV producerétől, mert egy bűnözővel nem kívánt együttműködni. A vádhatóság ezzel a mometummal is azt akarja bizonyítani, hogy Gyárfásnak a nyilvános kibékülésük ellenére is oka volt megöletni Fenyő Jánost. 

A bizonyítási eljárásban azonban korábban már elhangzott: a Westdeutsche Allgemeine Zeitung azért mondott le a magyar kereskedelmi tévés pályázatról, mert azon egy másik német cég – a ProSiebenSat.1 – a Pintér Dezső–Tolvaly Ferenc vezette csoporttal pályázott, és a két német cég nem kívánt egymással rivalizálni.

Gyárfás megköszönte Óvári Győző bocsánatkérését.

A mai bizonyítási eljárás második felében az ügy másik vádlottját, Portik Tamást hallgatták meg a fegyházból zárt rendszerű távkapcsolás útján. A másik két gyilkosság felbujtójaként 28 éves fegyházbüntetését töltő Portik észrevételt tett az üggyel kapcsolatban. Ezt követően Gyárfás Tamás ismertette, hogy szerinte melyek a vádirat téves állításait, hogy a nyomozó hatóság közlései és következtetései mely pontokban tévesek.

A bizonyítási eljárás május második felében folytatódik a Fővárosi Törvényszéken, várhatóan újabb tanúk meghallgatásával.

Borítókép: Gyárfás Tamás, a Fenyő-ügy egyik vádlottja (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.