Együttműködés által érvényesülhet az MTA és a kutatási hálózat küldetése

Írásban reagált Maróth Miklósnak, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökének nyilatkozatára Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

2022. 05. 13. 20:26
FREUND Tamás
Budapest, 2021. november 24. Freund Tamás, az MTA elnöke beszédet mond az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának záróünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében 2021. november 24-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásban reagált az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnökének nyilatkozatára Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, miután Maróth Miklós lapunk kérdésére elmondta:

a híresztelésekkel ellentétben nem folynak tárgyalások a kutatási hálózat jogi státusának megváltoztatásáról, tehát az ELKH nem kerül vissza az Akadémiához. 

A kutatási hálózat elnöke továbbá a Freund Tamás által elképzelt modell kapcsán – amelyben az ELKH az MTA egyik alfejezete lenne a költségvetésben – közölte, hogy az lényegében nem működőképes. Véleménye szerint ugyanis azzal, hogy az ELKH számára különálló szakmai szervezet és vezetés jött létre, lehetővé vált a célzott, hatékony és gyors döntéshozatal, és az intézmények szakmai támogatása is megerősödött.

A csütörtöki interjú előzményeit ismertetve Freund Tamás felidézte: a kutatóhálózat optimális működtetésével kapcsolatban egy február 24-i találkozón mutatta be az elképzeléseit Maróth Miklósnak. Freund tájékoztatása szerint a megbeszélést Maróth Miklós kezdeményezte, illetve arra kérte, hogy írásban is tájékoztassa azokról az elképzelésekről, amelyek célja a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat közötti megoldatlan kérdések átfogó rendezése. Ennek következtében

az MTA elnöke szóban és írásban is azt vetette fel, hogy dolgozzanak ki közös javaslatot, amelyet az ELKH és az MTA illetékes szerveinek a felhatalmazásával együtt terjeszthetnek jóváhagyásra a kormány elé. 

Írásban is megküldött javaslataira pedig Maróth nyilvános interjú formájában válaszolt, ami őt is arra késztette, hogy ismertesse az álláspontját.

Az MTA és az ELKH kapcsolatára térve Freund Tamás kiemelte, hogy a két intézmény számára folyamatos nehézséget jelent az ELKH által használt MTA-vagyonelemekhez fűződő jogoknak és kötelezettségeknek az érvényesítése. 

Meglátása szerint a jelen keretek nem ideálisak az ELKH kutatóhelyeinek hatékony működtetése, fejlesztése szempontjából. 

Emellett megjegyezte azt is, hogy a kutatási hálózat és az Akadémia számára egyaránt elfogadható feltételek csak közös előreterjesztés esetén számíthatnak a kormány támogatására.

Az MTA vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Akadémia a 2019. szeptember előtti kutatási hálózati működés tapasztalatait is szem előtt tartva nem a korábbi helyzet visszaállítására törekszik, hanem egy új, konszenzusos modell kialakítását kezdeményezi. 

Maróth elnök úr mindenkor egyértelművé tette, hogy alapelvárása az ELKH jelenlegi irányítási rendszerének megőrzése, önálló szakmai működésének és gazdálkodásának a biztosítása, külső felek előtti önálló képviseletének joga. A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként jelentős kutatási-hálózati intézményvezetői tapasztalat birtokában határozott meggyőződésem, hogy közösen kidolgozható egy olyan megoldás, amely ezeknek az alapelvárásoknak megfelel, az ELKH Irányító Testületének és a kutatási hálózat kutatóhelyei vezetőinek a támogatását is elnyerheti. A magam részéről kész vagyok egy ennek megfelelő megállapodás megkötéséhez az Akadémia Közgyűlésének támogatását kérni

 – rögzítette Freund Tamás, akinek meggyőződése, hogy az ELKH számára a jelenleginél sokkal kedvezőbb, kiszámíthatóbb és biztonságosabb feltételrendszert lehet biztosítani az általa felvetett módon. – Egy közösen kidolgozott, elfogadtatott, létrehozott és fenntartott rendszerben egyszerre, egymást erősítve és hitelesítve érvényesülhet az MTA küldetése és az ELKH stratégiai célrendszere. Csak így biztosítható hosszú távon az a stabilitás, sérthetetlenség és fejlődés, amely nélkülözhetetlen az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat számára, és amelyet az Akadémia is nélkülözhetetlennek tart – fogalmazott Freund Tamás.

Borítókép: Freund Tamás, az MTA elnöke (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.