Könyvek a menekült gyerekeknek

Az orosz–ukrán háború kitörése óta sok menekült, köztük számtalan gyermek érkezik Magyarországra, a kormány pedig folyamatosan igyekszik olyan intézkedéseket hozni, amelyek elősegítik a beilleszkedésüket – mondta lapunknak Kisfaludy László. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára BOK-csarnokban több száz ukrán nyelvű könyvet vett át Orosz Ildikótól, a Kárpátaljai Megyei Tanács Oktatási Bizottságának vezetőjétől.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 05. 06. 7:20
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz ukrán nyelvű könyv járul majd hozzá ahhoz, hogy a Magyarországra érkező menekült gyermekek beilleszkedése még könnyebbé váljon – jelentette be Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára a BOK-csarnokban, ahol Orosz Ildikótól, a Kárpátaljai Megyei Tanács Oktatási Bizottságának vezetőjétől átvette a segítségként érkezett kiadványokat. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számos egyéb intézkedéssel is segíti az Ukrajnából érkező gyermekek bekapcsolódását a köznevelésbe: kiegészítő támogatást biztosít minden iskolának ahhoz, hogy egyéni felzárkóztató foglalkozásokat tartsanak nekik, valamint ingyenesen jutnak hozzá minden tankönyvhöz az iskolai könyvtárakból, illetve szükség esetén a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. rendszerén keresztül kezdeményezett póttankönyvrendeléssel. Emellett két olyan, általános iskolás korosztálynak szóló kötet is bekerült a tankönyvjegyzékbe, amelyek a magyar mint idegen­nyelv tanulását könnyítik meg a nem magyar anyanyelvű gyerekeknek, és ingyenesen rendelhetők – tette hozzá.
Tudjuk azt, hogy az ukrajnai menekült gyermekek mentálisan és lelkileg is nehéz helyzetben vannak, ezért nemcsak pusztán az oktatásuk megszervezése fontos, hanem az is, hogy minél otthonosabb, nyugodtabb és békésebb környezetbe kerüljenek. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy vissza tudjanak illeszkedni az óvoda vagy az iskola világába, tanuljanak és az életkoruknak megfelelő dolgokra koncentráljanak. Ezt segíti az is, hogy a menedékes kérelmet benyújtó gyermekek jogosulttá válnak a pedagógiai szakszolgálatok szolgáltatásaira. Ezért fontos ez a könyvfelajánlás is, amely elsősorban az alsós diákoknak nyújt segítséget – mondta Kisfaludy László. Hangsúlyozta, a hazánkba érkező menekült gyerekek jellemzően elszórtan, sok intézményben vannak jelen, ahol a nem magyar anyanyelvűek a nyelvünkkel is ismerkednek.


Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács Oktatási Bizottságának vezetője arról beszélt, hogy a kárpátaljai magyarok tudják, mennyire fontos az anyanyelvű oktatás és az ehhez szükséges könyvek biztosítása, ezért együttéreznek azokkal az ukrán menekültekkel, akiknek el kellett hagyniuk az országot. Kiemelte: Maruszinec Marianna, a megyei közigazgatás oktatási főosztályvezetője jóvoltából mintegy ezer darab ukrán, alsósok számára készült tankönyvet szereztek be, hogy ezekkel is segítsék az oktatásukat. Beszámolt arról is, hogy a kárpátaljai magyaroknak nem ez az első akciójuk az ukrán menekültek megsegítésére, hiszen korábban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola mesekönyveket vásárolt, amelyeket márciusban adtak át a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában elhelyezett gyermekeknek. Emellett a főiskola oktatói készítették azokat a könyveket, amelyek a nem magyar anyanyelvű menekült diákoknak segítenek a nyelvtanulásban. Orosz Ildikó szerint a magyar államot köszönet illeti azért is, mert a tankönyveket hazánkban fogják nyomtatni.A menekültek között érettségi előtt álló tanulók is vannak, ezért a kormány tavasszal külön veszélyhelyzeti rendelettel tette lehetővé nekik, hogy a jelenleg is zajló érettségi eljárásba bekapcsolódhassanak. Számukra április 20-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt, illetve abban is segítséget kaptak, hogy magyar nyelv és irodalom helyett magyarból mint idegen nyelvből vizsgázhassanak. Az idő rövidsége miatt most csak arra volt lehetőség, hogy az ukrajnai diákok bekapcsolódhassanak a magyar érettségi rendszerbe. Magyarország és több befogadó állam azonban egyeztetéseket folytat az ukrán féllel arról, hogy később online módon teljesíthető legyen az ukrán felsőoktatási felvételi vizsga is.

 

Borítókép: Átadják a könyveket (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.