Kövér Lászlót újraválasztották házelnöknek

Százhetvenen szavaztak a Fidesz jelöltjére.

Magyar Nemzet
2022. 05. 02. 13:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott az Országgyűlés alakuló ülése, miután 198 képviselő esküt tett, és a többség Áder János köztársasági elnök köszöntőjét is meghallgatta. 

Újraválasztották Kövér Lászlót

Közös jelölés híján az Országgyűlés elnökét a parlament legnagyobb frakciója, a Fidesz jelölte, amely 

Kövér Lászlót ajánlotta házelnöknek. 

A házelnököt titkos szavazással választották meg, amelynek során 170-en szavaztak a házelnök újraválasztására. A szavazás eredményeit Turi-Kovács Béla korelnök ismertette, majd Kövér László letette országgyűlési elnöki esküjét. 

A régi-új házelnöknek először Áder János köztársasági elnök gratulált, majd Orbán Viktor és Semjén Zsolt következett. 

Az ellenzéki oldalról Ungár Péter (LMP), Tóth Bertalan (MSZP) és Toroczkai László (Mi Hazánk), valamint a jobbikos Lukács László György is gratulált az Országgyűlés újraválasztott elnökének.

Megszavazták a T. Ház alelnökeit is

Jakab István, Lezsák Sándor, Latorcai János kormánypárti jelöltek mellett Oláh Lajos DK-s politikust is nagy többséggel (több mint 180 szavazattal) választották meg az Országgyűlés alelnökeinek. Dúró Dóra is alelnök lesz, rá 154-en szavaztak, Hende Csabát pedig a törvényalkotásért felelős alelnöknek választották meg. 

Az Országgyűlés jegyzőjének választották Gelencsér Attilát (Fidesz), Szűcs Lajost (Fidesz), Tiba Istvánt (Fidesz), Vinnai Győzőt (Fidesz), Aradszki Andrást (KDNP), Földi Lászlót (KDNP), Móring József Attilát (KDNP), Z. Kárpát Dánielt (Jobbik), Hiszékeny Dezsőt (MSZP), Szabó Sándort (MSZP), Dócs Dávidot (Mi Hazánk), valamint Bakos Bernadettet (LMP). 

Hadházy nem tett esküt, nem gyakorolhatja a jogait  

A 199 megválasztott képviselő közül egyedül Hadházy Ákos nem tett esküt, így 

az országgyűlési törvény értelmében nem vehet részt az üléseken, szavazati jogát nem gyakorolhatja és javadalmazásban sem részesül. 

Turi-Kovács Béla korelnök arra is megkérte a technikai stábot, hogy a megválasztott képviselő szavazógépét kapcsolja ki. A Zuglóban egyéni mandátumot szerző politikus egyébként Facebook-oldalán a Baranya megyei Kisvaszarról jelentkezett be, mint írta, ő ott teszi le alternatív esküjét. 

Kihirdették a frakcióvezetőket

A frakcióvezetők személyeiről minden párt előzetesen tájékoztatta az Országgyűlés Hivatalát, Koncz Zsófia (Fidesz) korjegyző pedig a frakciók létszáma szerinti sorrendben haladva ki is hirdette a neveket. 

A Fidesz képviselőcsoportját a továbbiakban is Kocsis Máté vezeti, a KDNP-frakció élén pedig Simicskó István folytathatja a munkát. 

A legnagyobb ellenzéki, 15 fős DK-frakciót is ugyanúgy Gyurcsány Ferenc vezeti, mint az előző ciklusban, azzal a különbséggel, hogy akkor még a legkisebb volt a baloldalon Gyurcsányék képviselőcsoportja. A tízfős MSZP-frakciót Tóth Bertalan, a tízfős Jobbik-frakciót Jakab Péter, a tízfős Momentum-frakciót pedig Fekete-Győr András vezeti majd. A Párbeszéd hatfős képviselőcsoportját Tordai Bence, míg a Mi Hazánk ugyanekkora frakcióját Toroczkai László vezeti. A legkisebb – ötfős – LMP-frakciót Ungár Péter fogja vezetni a következő parlamenti ciklusban. 

Borítókép: Kövér László házelnök leteszi esküjét. Fotó: Hollik István Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.