Momentumos pártpolitikai döntés a Bárczy István-díj jelöltjéről

Idén a pártpolitika is szerepet kaphatott a Fővárosi Közgyűlésben a kiváló pedagógusok elismerésére létrehozott Bárczy István-díj odaítélésénél. A budafok-tétényi polgármester által jelölt intézményvezető nevét a momentumos Havasi Gábor ugyanis töröltette az előterjesztésből, és kicseréltette a saját jelöltje nevére. Az indok egyszerű: az általa szerinte fideszesnek ítélt tanár nem, a baloldal tüntetésein tevékenyen részt vevő iskolaigazgató viszont részesülhet az elismerésben.

Munkatársunktól
2022. 05. 19. 17:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, és 2010-ben adták át először. Az elismerés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársainak adományozható, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez és ezáltal a főváros fejlődéséhez. A kitüntetettek személyéről a főpolgármester mindig kikéri kerületi kollégái véleményét, mivel a települések vezetőinek nagyobb rálátása van a lakóhelyen végzett munkára. Idén Karsay Ferenc, Budafok-Tétény kormánypárti elöljárója Fekete Erikát jelölte, helyette azonban Havasi Gábor momentumos képviselő jelöltjét,  Békefi Gábort terjesztették a közgyűlés elé. 

Karsay Ferenc lapunknak elmondta, hogy a Niedermüller Péter vezette Emberi erőforrások bizottsága márciusi ülésén még olyan előterjesztést tárgyalt, melyben az általa javasolt tanárnő neve szerepelt, de döntés nem született, mert a bizottság határozatképtelen volt.  Ezért áprilisban ismét össze kellett hívni a tagokat. Megdöbbentő módon a korábbival szó szerint megegyező előterjesztés egyetlen ponton eltért a márciusi verziótól: Fekete Erika helyett Békefi Gábor neve szerepelt benne.

– Bizottsági tagunk, amikor szóvá tette mindezt, azt a választ kapta, hogy egy adminisztrációs hiba miatt változtattak az előterjesztésen. Személyesen nem tudtam részt venni az áprilisi közgyűlésen, mert hivatalos úton Strasbourgban voltam. A közgyűlésen azonban Havasi Gábor azzal indokolta a cserét, hogy egy fideszes helyi választási bizottsági tagot nem tüntethetnek ki, mert az egy pártkatona – tette hozzá a polgármester.

Karsay Ferenc hangsúlyozta, ez nagyon súlyos diszkrimináció. Nagyjából olyan, mintha valakit a vallása, a bőrszíne vagy a nemi identitása miatt zárnának ki a kitüntethetők köréből. De ha a Momentum szerint ez így elfogadható, akkor is ostobaság ez az érvelés, mert jelöltje sohasem volt párttag vagy aktivista, a voksolás tisztaságát felügyelő, köztiszteletben álló polgárokból álló helyi választási bizottságba minden alkalommal az önkormányzat képviselő-testülete választotta – egyhangúan. Tehát nem pártdelegáltként dolgozott benne.

 Lapunk információi szerint ezzel ellentétben Békefi Gábor rendszeresen vállal szerepet baloldali tüntetéseken.

 

Békefi a Kempelen Farkas Gimnázium igazgatója, aki 2014-ben „az ország legjobb gimnáziumainak igazgatóival” nyílt levélben támadta a pedagógus-életpályamodell bevezetését, majd 2020 januárjában azért emelt szót, hogy a kormány halassza el az új Nemzeti alaptanterv (NAT) bevezetését. Emellett jó kapcsolatot ápol a kerület momentumos országgyűlési képviselőjével, Tóth Endrével, aki magát oktatási szakpolitikusnak nevezi, bár semmilyen szakirányú végzettsége sincs. Folyamatosan támadja viszont a kormány oktatáspolitikáját, ugyanakkor egy budafoki tanárnő szakmai kérdéseire nem volt hajlandó válaszolni.  A Békefi által igazgatott iskola facebookos borítóképén Tóth több helyi baloldali politikussal szerepelt, akik között ott volt Havasi is, aki mentősként tölti be a főváros egészségügyi tanácsnoki pozícióját. Emellett a korábbi városvezetés korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság elnökeként is dolgozik, bár eredményt még nem sikerült felmutatnia.

A történet jól érzékelteti a Momentum gátlástalan világszemléletét. Habozás nélkül hozzák meg döntéseiket olyan kérdésekben, amihez nem értenek, és természetesen át is erőltetik azokat, ha saját magukat vagy kegyeltjeiket ezzel előnybe tudják hozni.  A történet egyetlen pozitívuma, hogy volt olyan józan baloldali képviselő a fővárosi közgyűlésben, aki javaslatot tett mindkét felterjesztett díjazására. Arra a kérdésre, hogy mi lett a javaslat sorsa, majd pedagógusnapon, a díjak kiosztásánál derül fény.  

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és egészségügyi főtanácsadója, Havasi Gábor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.