időjárás 24°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo
A francia tudományos közélet legnívósabb elismerését is neki ítélték

Karikó Katalint a világ egyik legrangosabb tudóstestületébe választották

Magyar Nemzet
2022.06.17. 19:07 2022.06.17. 19:39
Karikó Katalint a világ egyik legrangosabb tudóstestületébe választották

Az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű magyar biokémikust a francia Tudományos Akadémia ceremóniáján választották a francia Académie des Sciences tagjává. A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri Karikó Katalint: a róla készült dokumentumfilm után, kedden tizenöt tudós mellett tarthatta meg székfoglaló előadását – közölte a Szegedi Tudomány Egyetem a honlapján.

A francia Tudományos Akadémia 2022. június 14-i ünnepi ülésén tartotta meg székfoglaló beszédét Karikó Katalin, melyet a Szegedi Tudományegyetem a közösségimédia-felületein élőben közvetített. Az SZTE kutatóprofesszora a patinás tudományos társaság tagja lett. 

A francia Académie des Sciences tagjává választották Karikó Katalint. A Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, az mRNS orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű biokémikus mellett tizenöt kutató lett a francia tudós testület új tagja. A 2022. június 14-i beiktatási ceremónián, Karikó Katalint köszöntve, megjelent Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete; Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Fendler Judit kancellár, továbbá a Szegedi Tudományegyetem több vezetője. Karikó Katalint a székfoglaló előadására elkísérte az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság stábja is. 

 

Az Académie des Sciences új tagjai képviselik hazájuk tudományos világát is: előadást tartott például amerikai, belgiumi, izraeli, németországi, spanyol, svájci és svédországi tudós. A tizenhat új akadémikus fele kutatónő.

A francia tudós közösség és a közvélemény kitüntetett figyelemmel kíséri, sokféle módon elismeri Karikó Katalin kutatói teljesítményét. Emlékezetes: a francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. A nő, aki megmentheti a világot című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között. 

Amellett, hogy Karikó Katalin a 24. L’Oréal-UNESCO Nemzetközi Díj a Nőkért és a Tudományért kitüntetettje, a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést is megkapta. 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetők az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Történelemformáló hölgyek

A Magyar nők című tévésorozatban először a négyszeres műkorcsolyázó-világbajnok Kronberger Lilit, a magyar sport első világbajnokát mutatták be.

 

 

Borítókép: Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.