Így kerüljük el strandolás közben a fülgyulladást

A nyári hónapokban minden évben megnövekszik azok száma, akik fülfájás miatt keresik fel a fül-orr-gégészeti szakrendelőket. Vízparti nyaraláskor a legtöbb kisgyermek imád óráig lubickolni, a víz alatt játszani, közben pedig a fülbe víz kerülhet, amiben baktériumok vagy gombák telepednek meg fájdalmas hallójárat-gyulladást okozva. Ha a fájdalom több napig fennáll, akkor érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, mert lehet, hogy a gyulladást már csak az orvos tudja kezelni – rendszerint helyileg – a fülbe helyezett gyógyszeres gézcsíkkal, majd fülcseppekkel – olvasható a Semmelweis Médiasarok oldalán.

Forrás: Semmelweis.hu2022. 07. 04. 8:40
null
Balatonfenyves, 2022. június 5. Fürdõzõk a Balatonban a balatonfenyvesi szabadstrandon 2022. június 4-én késõ este. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Míg a téli megfázásos időszakban inkább a középfülgyulladás okoz fülfájdalmat, nyáron sokkal gyakoribb, hogy hallójárat-gyulladás miatt kialakuló fájdalom miatt fordulnak hozzánk a betegek” – számolt be az oldalnak Küstel Marianna. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika egyetemi docense szerint

a nyári fülfájás oka leggyakrabban az, hogy a külső hallójáratba befolyik a víz, és ha onnan nem tud kijutni, akkor hallójárat-gyulladást okozhat azoknál a felnőtteknél és gyerekeknél, akik erre hajlamosak.

Ritkán az is előfordulhat, hogy a víz alatti pancsolásnál a víz a fülkürtön át a középfülbe jut, ilyenkor viszont középfülgyulladás lehet a következmény – magyarázza a szakember.

A fül-orr-gégész éppen ezért azt javasolja, hogy az érintetteknek érdemes patikában is beszerezhető füldugót használniuk csobbanás előtt, illetve lehet egyénre szabott füldugót is készíttetni az erre szakosodott audiológiai állomásokon és szaküzletekben. Ugyancsak a megelőzést segíti, ha néhány csepp – patikákban recept nélkül beszerezhető – paraffin olajat, vagy erre a célra szolgáló fülcseppet alkalmazunk, mivel az olajos felületről a víz is könnyebben kifolyik.

Úszás, fürdőzés után akár fél lábon ugrálással, vagy akár a fej oldalra fordításával segíthetjük, hogy a víz távozhasson, illetve használhatunk hajszárítót is, ám ilyenkor fontos, hogy ne forró levegőt fújjunk a fülbe, és tartsunk minimum 10 centiméteres távolságot.

Különösen fontos, hogy ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk a fület például fültisztító pálcikával, mivel a hallójárat hámja nagyon vékony, és könnyen mikrosérüléseket okozhatunk rajta, melynek következtében a hallójáratban és a vízben lévő baktériumok hatására könnyen begyulladhat

– ismerteti az egyetemi docens.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: fürdőzők a Balatonban, a balatonfenyvesi szabadstrandon 2022. június 4-én késő este (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.