Kevesen hiszik el a Jobbik elnökének, hogy megjavult

Több mint három év nem volt elég a korábban antiszemita kijelentéseket tevő Gyöngyösi Mártonnak arra, hogy frakciót szerezzen a Jobbiknak az európai parlamentben. Most, hogy a Jobbik elnökévé választották, látszik, hogy miért: sokan nem felejtették el, annak idején mivel próbált kétes hírnevet szerezni magának.

Vizvári Soma
2022. 07. 05. 6:23
null
20190506 Budapest Cseh Katalin, a Momentum és Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart EP-választás: az Európai Unió jövőjéről címmel az Országgyűlés Irodaháza előtt Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tíz éve hangzott el Gyöngyösi Márton beszéde, amelyben zsidók listázására tett javaslatott. Ez nem lehet elég idő a felejtéshez, Gyöngyösi kijelentése ma is élő – mondta Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) főrabbija azzal kapcsolatban, hogy Gyöngyösi Mártont a hét végén a Jobbik elnökévé választották.
A parlament a demokrácia fellegvára, ezért nagyon fontos, hogy a parlamenti pártok demokratikus elveket valljanak. De már a választások előtt egészen új világra ébredtünk: egy addig teljesen elképzelhetetlen szövetség köttetett a szélsőjobboldal és a baloldal között – hívta fel a figyelmet a főrabbi.
Mint ismert, Gyöngyösi 2012-ben egy később tömegtüntetést kiváltó parlamenti felszólalásában azt szorgalmazta, hogy a kormány mérje fel, hogy „az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.”
A Jobbik politikai karanténból való kiengedésének veszélyeire Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija is többször figyelmeztetett már.
– Jelentős támogatottsággal rendelkező – és a rasszizmust egyébként elítélő – pártok összefogása, közös fellépése a Jobbikkal azért különösen veszélyes, mert sok szavazó fejében észrevétlenül is legitimálhatja a rasszizmust, azt üzenheti, hogy a hatalom megszerzése érdekében még az antiszemitizmussal is elnézőnek lehet lenni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Köves Slomó nem sokkal azután, hogy a baloldali pártok és a Jobbik bejelentette, közösen indulnak a 2022-es ország­gyűlési választáson.
Gyöngyösi hétvégi megválasztása pártelnökké külföldön sem maradt visszhang nélkül. „Tamir Wertzberger, az izraeli Likud külügyi koordinátora bírálta Gyöngyösi Márton Jobbik-elnökké történő választását. Gyöngyösi listázni akarta az Országgyűlésben és a kormányban a zsidókat, akik szerinte nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára” – írta Twitter-oldalán a Tűzfalcsoport.


Bár Gyöngyösi Márton a 2012-es botrányos kijelentéseit az elmúlt tíz évben többször próbálta megmagyarázni, és sokat dolgozott azért a nemzetközi színtéren, hogy a magáról kialakított negatív képet újrafesse, ez a projekt nem járt túl sok sikerrel. A Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője ugyanis még mindig egyedül, frakció nélkül ücsörög az uniós népképviseleti intézményben.
Emlékezetes: Gyöngyösi Márton 2019-ben lett EP-képviselő, de nem ült be egyetlen európai pártcsalád frakciójába sem, ám ahogyan arról korábban lapunk értesült, Gyöngyösi évekkel ezelőtt olyan ígéreteket tett a párt belső nyilvánosságának, hogy frakciót szerez a Jobbiknak. Csakhogy a párt az európai politikában – vélhetően magának Gyöngyösinek is köszönhetően – máig nem tudott kilépni az elszigeteltségből.
Nincs információnk arról, hogy változás történt volna a Jobbik ideológiájában – ezt válaszolta még 2020 február­jában Pedro Lopez de Pablo, az Európai Néppárt frakciójának sajtóért és kommunikációért felelős igazgatója az Azonnali.hu azon kérdésére: lát-e helyet a frakció soraiban Gyöngyösi számára.
Gyöngyösi küldetését, hogy szerezzen szalonképes szövetségeseket az európai politikában, máig nem koronázta siker, most pedig, hogy már pártelnök, egy EP-frakcióért folytatott meddő küzdelemnél sokkal fontosabb lehet számára, hogy tudja, mi történik itthon a Jobbikban.
Gyöngyösi a megválasztását követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva közölte: megtartja EP-képviselői mandátumát, szerinte ugyanis a mögötte álló csapattal kialakítható olyan munkarend, amellyel így is meg tudják erősíteni a pártot. Egy másik újságírói felvetésre pedig azt válaszolta, mindenkinek a munkájára számít a pártban és annak parlamenti frakciójában. Amikor arról kérdezték, megőrizheti-e az utóbbi élén posztját a korábbi Jobbik-elnök, Jakab Péter, azt közölte, erről a képviselőcsoport hivatott dönteni.
Mindez azt jelenti, hogy szokatlan társbérlet alakulhat ki a külföldön élő pártelnök és a parlamentben a frakcióvezetői pozícióba továbbra is két kézzel kapaszkodó Jakab Péter között.

Borítókép: A Jobbik új elnökének hírhedt listázós nyilatkozata miatt több zsidó szervezet is aggodalmát fejezte ki (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.