Elfoglalni nem tudták, blokád alá vették a Margit hidat a tüntetők

A „futártüntetésen” alig látni futárt, nagyjából 350 demonstráló vonult fel a Margit hídra hétfő reggel, a baloldali politikusok is megjelentek.

Magyar Nemzet
2022. 07. 18. 7:25
KATA tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok médiamunkás volt kíváncsi a ma reggel 7-re meghirdetett tüntetésre, azonban az érdeklődők száma még az eddigiektől is jelentősen elmaradt. A kezdésre nagyjából 100 ember gyűlt össze a Margit híd pesti hídfőjénél. 

A „tömeg” tíz perc után elindult a hídon, azonban a nagykörút külső sávjába engedték csak be őket a tüntetést biztosító rendőrök. Jóllehet, ahhoz nem is volt elég ember, hogy az egész hidat „elfoglalják”. 

A mai demonstráció már a hatodik múlt hétfő óta, a szervezők ezúttal már-már kínosan próbáltak ügyelni rá, hogy baloldali politikusok még véletlenül se tűnjenek fel a színen, így hivatalosan a futárok tüntetéseként harangozták be az eseményt. 

A megjelentek között ennek ellenére alig látni biciklis futárt, akik ott vannak, azokat nagy erőkkel fényképezik a sajtó munkatársai. 

KATA tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád

Az időközben a bámészkodókkal együtt nagyjából 300 fősre „duzzadt” tömeg a hídon két részre oszlott. Az első fél órában a Margit híd északi oldalára, a híd feléig engedték fel őket a rendőrök, viszont ahhoz nem voltak elegen, hogy ilyenformán az objektum negyedét megtöltsék emberekkel. 

A résztvevők egy kisebb csoportja dühösen visszaindult a híd közepétől, hogy szóljon a többieknek, ne hagyjanak lyukakat a hídon. Ők még nem tudták, hogy nem a pesti oldalon ragadt emberek hibája, hogy nincsenek elegen a híd negyedének feltöltéséhez. 

Több helyről hallani a szervezők részéről, hogy 

ez így katasztrófa, 

a demonstrálók túl kevesen vannak ahhoz, hogy lezárják a hidat. 

KATA tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád

Ennek ellenére a tüntetők elkezdenek beszivárogni a híd belső sávjaiba, a villamossíneket a szervezők kérésére szabadon hagyják. 

Háromnegyed órával a kezdés után a tüntetők végül lezárták a Margit hidat. 

A nagyjából 350 összegyűlt ember a pesti oldalról a híd első 300 méterét állta el, a felhajtóhoz futárok hátitáskáit rakták gúlákba. A rendőrök már a Nyugati pályaudvarnál elterelik a forgalmat a blokád miatt. 

A hidat azonban alig a negyedéig tudják feltölteni a tiltakozók.

Előkerültek a baloldali politikusok is

Annak ellenére, hogy a felszólalástól kifejezetten tiltották őket a szervezők, a baloldali politikusok nem bírták ki, hogy ne jelenjenek meg az újabb demonstráción. 

A párbeszédes Jámbor András korábban Facebook-oldalán is megosztotta a mai tüntetésről szóló eseményt, és meg is jelent a hídon. 

Mellette a Momentum frakciójából kipenderített Hadházy Ákos is a Margit hídon van ma délelőtt. 

A felszólalók a gúlába rakott futár hátitáskák előtti rögtönzött „színpadon” szónokoltak, ám összefüggő, a kata módosítására érdemben reagáló beszédek nem hangzottak el. Az előre bejelentett felszólalások húsz perc alatt elfogytak, majd kínos csönd állt be, amelyet később csak trágár skandálással tudtak megszakítani. A felszólalók közül egy fiatal, ismeretlen foglalkozású, lilára festett hajú nő többször sírva fakadt, miközben a Petőfi Dicsőséges nagyurak című versét szavalta, majd az augusztus 20-i  tűzijáték összegének nép közötti szétosztását követelte. Az őt követő nyugdíjas és rokkantnyugdíjas hölgyek sem vitték előrébb a tüntetés ügyét a hídfoglalókhoz intézett beszédükkel, ugyanis vagy trágár kifejezéseket használtak, vagy hisztérikus és értelmezhetetlen drámai kitöréseket produkáltak. Az egyetlen felszólaló, akiről biztosan lehetett tudni, hogy futárként dolgozik, egy saját, bizarr költeménnyel készült a kata módosítása kapcsán, egy másik fiatalember pedig torkaszakadtából üvölteni kezdett, amint a rögtönzött színpadra lépett. A spontán felszólalások között elhangzottak még részletek az őszödi beszédből is.  

A beszédek végeztével nagyjából a tüntetés is értelmét vesztette, hiszen a bejelentett kilenc órai zárással egyúttal a tömeg nagy része is elszállingózott. Fél órával a tüntetés hivatalos vége után a demonstráció átalakult piknikké, többen napernyőkkel, kinyitható asztalkákkal készültek. Annak ellenére, hogy a demonstrálók azt skandálták: Itt maradunk, itt maradunk! Délelőtt tizenegy óra előtt nem sokkal az utolsó húsz embert is levezették a Margit hídról a kivezényelt rendőrök. 

Borítókép: biciklis futárok fekve a Margit hídon 2022. 07. 18-án (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.