időjárás 25°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Idén is megtartják a nagy felháborodást kiváltó vonulást

Elek Nikoletta
2022.08.05. 14:27 2022.08.05. 14:57
Idén is megtartják a nagy felháborodást kiváltó vonulást

A hazai LMBTQ-szervezetek és szexuális kisebbségek egy hónapos rendezvénysorozata, s az azt záró budapesti felvonulás után szeptember 17-én vidéken folytatódik a melegek fesztiválja. A vidéki melegfelvonulás helyszíne ismételten Pécs belvárosa, ahol „egy jobb Magyarországért” emelnek szót a sokszínűség támogatói.

Emlékezetes, a nagy felháborodást kiváltó eseményt első ízben még 2020 májusában tartották volna, viszont a koronavírus hazai megjelenését követően a szervezők lefújták az eseményt. Az első magyar vidéki LMBTQ-felvonulás ötletét akkor a helyiek sem fogadták kitörő örömmel, így az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) már akkor tiltakozó petíciót indított, amelyet több mint 11 ezren írtak alá, remélve, hogy a Pécsi Pride ötletét egyszer és mindenkorra elfelejtik. Később szintén bebizonyosodott, hogy a pécsiek többsége egyáltalán nem akar melegfelvonulást. 

A szocialistákhoz köthető Publicus Intézet kutatásából ugyanis kiderült, hogy tízből hat pécsi ellenezte, hogy a baranyai megyeszékhely adjon otthont az első vidéki melegfelvonulásnak, mondván ártana Pécs megítélésének ha hasonló rendezvényt szerveznének a városba.

Ennek ellenére azonban tavaly szeptemberben Pécs városa mégis szivárványba borult, s ígéretet tettek arra is, hogy 2022-ben is megrendezik a felvonulást. A második pécsi Pride-ot idén is az egyhetes Freedom of My Identity emberi jogi fesztivál előzi meg.

Az LMBTQ-felvonulások sora itt azonban még nem ér véget. 

A szeptember 29. és október 1. között megtartandó European Lesbian Conference részeként ugyanis megrendezik az első budapesti leszbikus felvonulást, ahol az említett szexuális kisebbség jogaiért szeretnének kiállni. 

Az esemény részleteiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy leszbikus aktivisták fognak felszólalni.

Borítókép: Az első Pécsi Pride-felvonulás. (Fotó forrása: Facebook/Budapest Pride)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.