Rég nem látott dicsérő szavak Orbánról a vezető amerikai lap hasábjain

„A magyar miniszterelnök nem egy Trump-hasonmás, hanem a populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni” – írta a Wall Street Journal című amerikai lap.

Forrás: Mandiner2022. 08. 20. 21:50
ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. május 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az esemény főszónoka beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán az a vezető, akit a populista-nacionalisták Trumpban szerettek volna látni – számolt be a Mandiner a Wall Street Journal cikkéről. A vezető amerikai lap újságírója, Matthew Continetti részletesen írt a magyar kormányfőről és a dallasi CPAC-konferenciáról.

A szerző szerint Orbán Viktor magabiztosan, elégedetten állt az augusztus elején megtartott dallasi konferencia színpadára, elvégre ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő európai kormány vezetője. 

„A konferencia megerősítette a helyét a jobboldal elitmezőnyében” 

– szögezték le.

Continetti szerint Orbán megragadta azokat a kérdéseket a beszédében, melyek leginkább lelkesítik a konzervatív tábort. Állítása szerint az amerikai jobboldal már nem az angolszász országoktól, hanem a kontinentális Európától vár útmutatást. Így fordulhat elő, hogy Orbán egyre nagyobb hatalommal rendelkezik a jobboldali körökben világszerte.

A szerző megemlíti, hogy az Orbán Viktor módszereivel és retorikájával kapcsolatos kritikák – beleértve a múlt hónapban tett vitatott kijelentését, miszerint „nem akarunk kevert fajú néppé válni” – nem csorbították vonzerejét. Épp ellenkezőleg.

Sokakat vonz Orbán ideológiája és stílusa, ami miatt rendszeresen bírálják a magyarországi progresszív civil szervezetek, valamint a mostani demokrata vezetés és az amerikai lapok, holott ez a sikerének bizonyítéka – közölte Continetti.

A szerző kiemelte, ritkán fordul elő, hogy egy külföldi ország vezetője – méghozzá egy Kentucky méretű országé – ilyen intenzív amerikai vizsgálat tárgyává váljon.

Orbán Viktor nem csak azért tűnik fel a demokráciáról, a tekintélyelvűségről és a liberalizmusról szóló vitákban, mert Magyarország a NATO és az Európai Unió többi tagjához képest politikai szempontból kilóg a sorból.

Azért is, mert Orbán Viktor pályafutása megmutatja, hogy a konzervativizmus milyen mértékben alakult át a XXI. század első évtizedeiben

– jelenti ki.

A szerző szerint Orbán Viktor jól példázza annak a jobboldalnak a harcias szellemét és megvető hozzáállását, amely kulturálisan lekicsinyítettnek, elszigeteltnek, megfosztottnak és a nyugati civilizációt belülről aláásó erők ostroma alatt állónak látja magát.

„Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni” – írja.

 

A cikk most megjelent nyomtatásban is, íme a teljes változat:

Fotó: The Wall Street Journal (Képernyőkép)
Fotó: The Wall Street Journal (Képernyőkép)
Fotó: The Wall Street Journal (Képernyőkép)

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.