Civilek kérik az Európai Bizottságtól, fizessék ki a visszatartott forrásokat

Nyílt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének a Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány – jelentette be sajtótájékoztatóján Csizmadia László kuratóriumi elnök és ifj. Lomnici Zoltán szóvivő. A levélben arra keresnek választ, hogy Magyarország eddig miért nem jutott hozzá az Európai Unió helyreállítási forrásaihoz. Emellett azt is firtatták, hogy az unió szerint helyénvaló-e az, ha unión kívüli gazdasági érdekcsoportok finanszíroznak tagállamon belüli politikai közösségeket.

2022. 09. 01. 13:55
null
Budapest, 2022. március 15. A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevõi vonulnak a Margit hídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján 2022. március 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levelet írt a Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének. Csizmadia László kuratóriumi elnök bejelentette, a CÖF nyílt levélben, petíció formájában közérdekű adatok közlését igényli, melyre korrekt válaszokat vár. Ezek hiányában nemzetközi tagságuk segítségével általános aláírásgyűjtéssel fognak tiltakozni – figyelmeztetett. Állásfoglalásuk értelmében az EU Parlament létszámát a felére kell csökkenteni, valamint az uniós bizottság és albizottság szakértelmét növelni a gyors törvény előkészítés érdekében.

Emellett Csizmadia feladatának nevezte a zsidó–keresztény kultúra megmentését a keresztény, nemzeti, konzervatív ideológia mentén. Kijelentette, az erős nemzetállamok szövetsége megakadályozhatja a világhatalomra törő ultraglobalista politikai hatalom létrehozását. Felhívta a figyelmet, hogy az oroszok által indított ukrajnai területszerzés nem lehet főpróbája a nagyhatalmak erőfitogtatásának, valamint új világháborúhoz vezető útnak. Véleménye szerint téves az Európai Unió (EU) erőltetett Oroszország elleni szankcióinak nagy része, ahogy az amerikai kormányzati irányvonal is. Úgy vélte, 

szükségesnek látszik az EU országokban egy általános népszavazás kiírása, melyen a polgárok véleményt nyilváníthatnak a háború azonnali befejezéséről és a béketárgyalások megkezdéséről, vagy a háború folytatásáról.

 A felelősség alól így kimenthetők a háborút forszírozó kormányok vezetői – egészítette ki. Szerinte az EU irányítója a szerepét félreértő Európai Tanács (EiT) lett, ami megsérti a nemzeti szuverenitást és megkérdőjelezi a nemzetek alkotmányba foglalt törvényeit. Az újjáépítésről szólva elmondta, az unió az államok és polgárok megkérdezésével „nagy csinnadrattával” kezdeményezte az újjáépítés vitáját, de úgy tűnik, ennek nincsenek eredményei, mert az EU bürokratái fenn akarják tartani státusukat a 2024-es választásokig. 

Ehhez kapcsolódva ifj. Lomnici Zoltán szóvivő kijelentette, már évekkel ezelőtt tudni lehetett, hogy a Next Generation EU-keretköltségvetés két részből fog állni: az egyik része az uniós adófizetők pénzéből kiutalt vissza nem térítendő támogatás a tagállamoknak, a másik része pedig hitel. A szóvivő szerint Magyarország és Lengyelország esetében is jogerős ítélet hiányában tartják vissza a forrásokat. Hozzátette,

 a nyílt levélben arra kíváncsiak, a hitelek milyen forrásból származnak, kiktől kapták azokat, valamint milyen gazdasági érdekköröktől történt a hitelfelvétel. Azt is meg akarják tudni, hogy mi a források sorsa, kamatoznak-e, és ha igen, akkor kiket illet a kamat.

Továbbá arra is kíváncsi a CÖF, hogy az időben ki nem utalt összegnek mi a sorsa, valamint származik-e uniós intézménynek előnye a ki nem fizetésből. Hozzátette,

 arra is választ várnak Von der Leyentől, hogy miként értelmezhető, ha egy ellenzéki listavezető unión kívüli forrásokat kap segítségül a kampányához és hatalomra jutásához

 annak tükrében, hogy éppen a cseh soros elnökség egyik fő pontja az unió gazdasági szuverenitása.

A hitelekre visszatérve Csizmadia hozzátette: az uniós források visszatartásával megzavarták a magyar költségvetés végrehajtását. Kifejtette, 

erre a pénzre a magyarok számítottak, és ezek elmaradása miatt nincs pedagógus-béremelés, ezért halasztottak el beruházásokat, illetve hajtottak végre átcsoportosításokat a költségvetésben.

Felhívta a figyelmet, Magyarországnak és Lengyelországnak ebből kára van, így felmerül a kártérítés problematikája, de reményét fejezte ki, hogy ez barátságosan megoldható. Végül megjegyezte, nem lehet elnyomó kettős mércéjű intézkedést hozni.

Boritókép: A Civil Összefogás Fórum–Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány békemenetének résztvevői vonulnak a Margit hídon 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.