Hálaadó szentmisét mutat be a jubiláló Varjú Imre atya

A kilencvenesztendős plébános életéről dokumentumfilm készült, amely a Duna Worldön látható.

2022. 10. 28. 15:59
Forrás: Emberi Méltóság Tanácsa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hálaadó szentmisét mutat be november 26-án 10 óra 30 perctől a pestszentlőrinci Főplébánia-templomban élete 90. évfordulóján Varjú Imre atya, aki a szertartás után agapéra várja a vendégeket. A protonotárius kanonok, címzetes esperes élete lényegében összeforrt az 1956-os szabadságharccal, mivel abban az évben, június 17-én Vácon a székesegyházban szentelték pappá, így atyaként gyakorlatilag egyidős a forradalommal. Ő azok között a papok között volt, akik 1956-ban a kórházakban segédkeztek, iratokat sokszorosítottak, és akik a megtorlás idején börtönbe kerültek.

A kommunista hatalom haragját Varjú atya leginkább azzal vívta ki, hogy társaival megírták a forradalom és szabadságharc igaz történetét, amit sokszorosítottak is. Főként ezért jogerősen négy év börtönt kapott, de általános amnesztiával két év után szabadult.

Varjú Imre atya 1956-os tevékenységéről két éve dokumentumfilmet készített Dézsy Zoltán Balázs Béla-díjas magyar rendező. A Bakáts téri kórház kispapja című alkotásban Varjú Imre atyával idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke beszélget. A volt főbíró három és fél évtizeden keresztül járt Imre atya miséire, ő is csak véletlenül tudta meg, hogy Varjú Imre atya egy ötvenhatos hős.

A filmet november 6-án 11 óra 55 perctől az érdeklődők megtekinthetik a Duna World csatornán.

Fontos megemlíteni, hogy Varjú Imre atya korábban, 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, és ugyanabban az évben az Emberi Méltóság Tanácsa Emberi Méltóságért díjjal is kitüntette.

Borítókép: Varjú Imre atya és idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.