Kiengedték Budaházy Györgyöt

Az első fokon tizenhét év börtönre ítélt Budaházy otthonában, nyomkövetővel készülhet fel a másodfokú tárgyalásra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 27. 18:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este kiengedik a börtönből és bűnügyi felügyeletbe kerül Budaházy György – erősítette meg a Mandinernek Gaudi-Nagy Tamás, a férfi ügyvédje a Vadhajtások és Toroczkai László értesülését. Ez azt jelenti, hogy a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon tizenhét év börtönre ítélt Budaházy otthonában, nyomkövetővel készülhet fel a másodfokú tárgyalásra.

Az eljárás adatai szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a szocialista kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban már egyszer elítélte első fokon, nem jogerősen Budaházyt és társait – Budaházy akkor 13 évet kapott –, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azt a döntést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú eljárás megismétlésére utasította a törvényszéket, amely idén márciusban hozott ítéletet.

Gaudi-Nagy szerint a mostani döntés a Kúriához kötődik, ahová Budaházy fellebbezése után került az ügy. Budaházy eddig előzetes letartóztatásban volt, amelyet félévente vizsgálnak felül. A felülvizsgálatot a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, a fellebbezésre azonban a Kúria elrendelte a bűnügyi felügyeletet. Az ügyvéd szerint a döntésben a Budaházy által hétfőn elkezdett éhségsztrájk is szerepet játszott.

Borítókép: Budaházy György, a Hunnia-per elsőrendű vádlottja (Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.