Laborvizsgálatokkal a betegek egészségéért + videó

Mennyi a cukrom? Vérszegény vagyok? Szedhetem a májam miatt a gyógyszert? Enyhült a gyulladás? Csupa olyan kérdés, amire az orvosi laboratórium tudja csak a választ megadni. Nem véletlen, hogy a laborvizsgálatok a modern orvostudományban kiemelt jelentőségűek: az orvosok a döntéshozatalkor 70 százalékban támaszkodnak a laboreredményekre.

Magyar Nemzet
Forrás: Semmelweis Egyetem Labormedicina Intézet2022. 11. 28. 15:03
Mikrobiológiai Labor (Forrás:  Barta Bálint, Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)
Mikrobiológiai Labor (Forrás: Barta Bálint, Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében évente több százezer minta feldolgozása során mintegy hatmillió tesztet végeznek el az intézethez tartozó nyolc laboratóriumban. Az elmúlt három évben a műszerek 80 százaléka megújult, automatizált rendszereket telepítettek a laborokba, ahol a napi, általános vizsgálatokon túl speciálisabb alvadási teszteket, ellenanyag-kimutatásokat is végeznek, köztük országszerte egyedül itt érhető el speciális hormonmeghatározás vagy vesekő-analízis is. Az intézet a vírusok kimutatásában is országos központú, a Covid-járvány során két év alatt több mint 600 ezer Covid-leletet adott ki.

Központi Laboratórium (Forrás:  Barta Bálint, Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)
Központi laboratórium Forrás: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint, Kovács Attila

 

 

A betegek gyógyításának legfontosabb része, hogy gyorsan és pontosan tudjunk adatokat szolgáltatni a klinikusok számára a betegek állapotáról, például hogy reagálnak-e a kezelésre vagy szedik-e a gyógyszert, ezzel segítve az orvosokat a gyors klinikai döntéshozatalban. A laborokban történik egyebek mellett a kórokozók azonosítása, az ellenanyagok vizsgálata és értékelése, gyógyszerszintek meghatározása, amelyek hozzájárulnak az egyénre szabott terápia meghatározásához

– emeli ki dr. Vásárhelyi Barna, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetének vezetője.

Központi Laboratórium (Forrás:  Barta Bálint, Kovács Attila - Semmelweis Egyetem)
Központi laboratórium Forrás: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint, Kovács Attila

Az automatizálás eredményeképpen a központi laboraratóriumban óránként több ezer rutinmérést képesek elvégezni, így az eredmények többsége a beérkezést követő 1-2 órán belül rendelkezésre áll. Ennek különösen a súlyos betegek esetében van jelentősége, akiknél gyorsan kell eldönteni a kezelést.

 

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a tudás annál értékesebb, minél hamarabb hasznosulnak az új eredmények a klinikumban, a betegágy mellett, ez a transzlációs szemlélet mindig is érvényes volt a laboratóriumi medicina intézetre. 

(Videó: Benyovszky Réka, Varga Zétény – Semmelweis Egyetem)

Az, hogy mindennap jól dolgozzunk, elvárás, de hogy kritikus helyzetekben a legjobbak legyünk, az kiemelkedő teljesítmény, ez alapozta meg a labormedicina intézet elismertségét

– tette hozzá a rektor, utalva arra, hogy a pandémia kitörésekor a laboratóriumi medicina intézet szerepe és jelentősége még jobban felértékelődött, a járvány tetőpontján előfordult, hogy háromezernél is több PCR-tesztet végeztek el egy nap.

A képek forrása: Semmelweis Egyetem/Barta Bálint, Kovács Attila

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.