Beiktatták tisztségébe az új királyhágómelléki református püspököt

A szilágysági Krasznán – korábbi szolgálati helyén – pénteken beiktatták tisztségébe Bogdán Szabolcs Jánost, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) új püspökét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 09. 16:45
BOGDÁN Szabolcs János
Kraszna, 2022. december 9. Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki református püspök székfoglaló beszédet mond a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közgyûlésén a szilágysági Kraszna református templomában 2022. december 9-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beiktatóbeszédében Balog Zoltán püspök, a Generális Konvent elnöke „multifokális szemüveget” kívánt a püspöki szolgálathoz Bogdán Szabolcs Jánosnak, hogy mindig lássa Isten igéjét is, és a híveket is.

Azt is javasolta neki, hogy ne csak nézzen, hanem lásson is. 

Amikor a háborút látod, akkor lásd Isten igazságos békéjét, amikor a politikai viszálykodást látod, akkor lásd az ige világosságát, amikor egyházunk állapotát látod, akkor lásd egyszerre Krisztus igazságát és szeretetét

– javasolta Balog Zoltán. Úgy vélte, az a keresztény művészet, hogy a szeretetben lássuk az igazságot. Hozzátette: aki csak az igazságot nézi, abból hatalmi törekvések lesznek, aki pedig azt mondja, hogy elég a szeretet, és az igazság nem fontos, az a gyengeségéről tesz bizonyságot.

Bogdán Szabolcs János a leköszönő püspök, Csűry István után mondta el a püspöki esküt. Ezt követően a jelen levő református püspökök és az egyházkerület esperesei egyenként áldották meg szolgálatát. A krasznai református templomban tartott ünnepi istentiszteleten tartotta alakulóülését az egyházkerület új közgyűlése is. Ez alkalomból tették le az esküt az egyházkerület újonnan választott tisztségviselői.

A beiktatott új püspök székfoglaló beszédében Pál apostoltól vett idézettel jelentette ki: ma sem kell szégyellni, és nem kell a templomokba zárni az evangéliumot. 

Hirdessük ott, ahol az életünk zajlik, legyünk evangéliumi emberek!

– jelentette ki. Úgy vélte, az evangéliumért késznek kell lenni mindent, még az életet is feladni. Arra is kitért, hogy a szóban közölt evangélium akkor hiteles, ha ott van fedezetként mögötte mindenkinek az élete.

A magyar kormány üzenetét hozó Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár felidézte: 1989-ben az egyházkerület neve összeforrt a bátorsággal, a szabadság iránti olthatatlan vággyal, Tőkés László nevével. Emlékeztetett arra, hogy Románia szabadságharca a magyar református lelkész templomából kapott szikrát, aki mellett hétről hétre magyarok, románok, svábok, zsidók álltak testőrséget.

A Kárpát-medence népei egymásra vannak ítélve. Sorsközösség a miénk, de az 1989-es karácsony arra figyelmeztet minket, hogy a sorsközösség csak akkor válhat üdvtörténetté, ha maghalljuk és megértjük Isten szavát

– jelentette ki. Úgy vélte: Közép-Európa népeinek úgy kell egymás mellett állniuk, ahogy annak idején a temesváriak álltak a belvárosi református templomnál.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes köszöntésében azt hangoztatta, hogy Bogdán Szabolcs János olyan korban kezdi püspöki szolgálatát, amikor a világban azt hirdetik, hogy szabadulni kell minden kötöttségtől, még a hit béklyójától is. Úgy vélte: olyan ez, mintha arra biztatnák a fát, hogy szabaduljon meg a gyökerétől, akkor lesz jó termése.

Kelemen Hunor szerint ezen szemlélet ellen az egyháznak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) együtt kell harcolnia, hiszen közös céljuk, hogy megőrizzék a közösséget a szülőföldjén. A politikus támogatásáról biztosította a beiktatott új püspököt.

Az ünnepi istentiszteleten a testvéregyházak püspökei és a román kormány Vallásügyi Államtitkárságának a képviselője is köszöntötte az új püspököt.

Borítókép: Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki református püspök székfoglaló beszédet mond a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közgyűlésén a szilágysági Kraszna református templomában (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.