Fülöp Attila: Közösségi felelősségvállalás nélkül senkinek nem lehet szociális biztonságot adni

A díjakon keresztül köszöni meg a munkát a hitet és a kitartást a kormány a nevelőszülőknek.

Domján Anikó
2022. 12. 07. 16:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonháromezer fiatal élete senkinek nem lehet közömbös

 – hangsúlyozta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerda délután a Szent Anna a Nevelőszülőkért és Szent Kristóf a Gyermekekért díjak átadási ceremóniáján a minisztérium Márványaulájában.

A 2019-ben alapított Szent Anna a Nevelőszülőkért díj azoknak jár, akik akik kiemelkedően, magas színvonalon végzik nevelőszülői munkájukat, míg a Szent Kristóf a Gyermekekért díjat olyan személyiségek kaphatják, akik hátrányos helyzetű fiatalok nevelésében, a gyermekvédelem, a gyermek- és ifjúságügy területén emelkednek ki tevékenységükkel. 
A politikus elmondta: az elismerések által betekintést nyerhetünk abba, milyen munkát is végeznek a gyermekvédelemben a nevelőszülők, hozzátéve, ma Magyarországon 23 ezer olyan gyermek él, akiknek nem adatott meg, hogy a vér szerinti szüleihez menjenek haza.

Azokkal szemben, akiknek nem adott ez a természetes közeg, egy lehetőségük van: gondoskodni róluk.

– emelte ki, kiegészítve azzal: ez vagy intézményi keretek között valósul meg, vagy – ahogyan ma már többségében – a gyermekek nevelőszülőknél nevelkednek. A politikus ismertette: ez ma 16 ezer gyermeket jelent a 23 ezerből. 
Arról is beszélt az államtitkár: a kormány segít és minden támogatást szeretne megadni a nevelőszülői hálózat stabilitásának fejlesztéséhez. Ehhez kapcsolódóan a politikus felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyekkel ez idáig igyekeztek könnyíteni a nevelőszülők áldozatos munkáját, megemlítve köztük a 2020-ban bevezetett nevelőszülői gyedet és azt a két hete hozott döntést, mely szerint a nevelési ellátmányt 25 százalékkal növeli a kormány január elsejétől.

Az államtitkár átadja a díjakat a nevelőszülőknek (Fotó: a szerző felvétele)

Mindez azonban semmit sem ér, ha a hivatást választó nevelőszülők nem tudják megadni a bizalom visszaépítését a gyermekeknek

 – közölte Fülöp Attila, kifejtve: az egész társadalomnak az a feladata, hogy ezek a gyerekek újra el tudják hinni, van olyan közösség, amely képes befogadni őket, emlékeztetve arra, hogy a Szent Anna a Nevelőszülőkért és a Szent Kristóf a Gyermekekért díjakon keresztül a munkát a hitet és a kitartást köszöni meg a Belügyminisztérium.
 

Ezeknek a nevelőszülőknek a hivatása bizonyíték arra, hogy közösségi felelősségvállalás nélkül senkinek nem lehet szociális biztonságot adni

 – hangsúlyozta az államtitkár.

Borítókép: Fülöp Attila átadja a díjakat a nevelőszülőknek (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.