Ismét tüntettek a Klebelsberg Központ előtt

Pankotai Lili és Molnár Áron (noÁr) együtt álltak színpadra, és közösen adták elő a diáklány október 23-ai beszédét.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 17:22
Pedagógus tüntetés
Klebelsberg Központ előtt
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délután öt órakor kezdődött el a Tanárok a Tanárokért, a Pedagógus Egység, a Tanítanék Mozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a noÁr által szervezett tüntetés a Klebelsberg Központ előtt.

A résztvevők azért demonstrálnak, mert november 30-án rendkívüli felmentéssel elbocsátották a Karinthy Frigyes Gimnázium hat, illetve az Eötvös József Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy-egy tanárát, mert polgári engedetlenségi akciókban vettek részt.. 

A demonstráción elsőként a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin szólalt fel, aki azt hangoztatta, hogy az ellenállást a következő hónapokban is folytatni kell. Utána Nagy Erzsébet, a PDSZ elnöke és Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke következett; utóbbi kijelentette, hogy az oktatás rendszere már rég összeomlott, és csak a pedagógusok hivatástudata tartja egyben. Nagy Erzsébet a szülők szerepéről beszélt, kiemelve, hogy velük kell együttműködni, az ő támogatásukra várnak. A PDSZ elnöke továbbá arra kérte a szülőket, hogy ne küldjék iskolába a gyerekeket, akik állítása szerint a legszervezettebb szövetségeseik.

Jövő hét csütörtökön mindenki álljon le!

– mondta.

Az Eötvös-gimnázium két ebocsátott tanára, Kapin Lilla és kollégája, Solymoss Miklós is beszédet tartott. Solymoss Pintér Sándor belügyminisztert emlegette, arra célozva, hogyan akar egy rendőrminiszter az oktatás sokrétű feladataival foglalkozni, illetve megüzente neki, hogy „ezt a generációt elvesztették”.

A demonstráción felszólalt néhány szülő és több diák, köztük Pankotai Lili is, aki hétfőtől már a főváros egyik elit iskolájában, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban folytatja tanulmányait. Pankotai Lili és Molnár Áron (noÁr) együtt álltak színpadra, és közösen adták elő a diáklány október 23-ai beszédét.

Az újból színpadra lépő Törley Katalin és Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalomból arra buzdították kollégáikat, hogy vonják kérdőre az igazgatókat, akik megtiltják, hogy sztrájkoljanak. „Legyetek engedetlenek! Blokkoljátok az oktatást! Ne fogadjátok el az igazságtalanságot!” – hangoztatták, majd Törley megismételte, hogy jövő héten, december 8-án ismét országos munkabeszüntetést tartanak.

Pedagógus tüntetés
Klebelsberg Központ előtt
Fotó: Teknős Miklós

Péntek reggel Budapesten néhány száz diák és szülő is demonstrált a budapesti Eötvös József Gimnázium előtt, majd az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium néhány tanulója is csatlakozott hozzájuk. A résztvevők leragasztott szájjal, feltett kézzel tiltakoztak öt percig, a tüntetés kilenc órakor ért véget.

 

Borítókép: Tüntetés a Klebelsberg Központ előtt. Fotó: (Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.