Az Európai Bírósághoz irányította Budaházy Györgyéket a tanácsvezető bíró

Budaházy György és társainak másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán szerda reggel kezdődött. A Hunnia-per mostani tárgyalásán tíz vádlott vett részt, miután heten korábban kegyelmet kaptak Novák Katalin köztársasági elnöktől. Az alapeljárás után az elsőfokú eljárást megismételték, Budaházy György akkor 17 év fegyházat kapott, amiből feltételesen sem szabadulhat. Budaházy és védője, Szikinger István most a Fővárosi Ítélőtábla kizárását kérte, mert az első fokon ítélkező bíró nem sokkal az ügyben kihirdetett ítélet után a Fővárosi Ítélőtáblára került. A kizárási indítványhoz a védők többsége csatlakozott.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 16:43
Budaházy György kegyelmet kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől
Budaházy György Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szikinger István emlékeztetett: korábban a Koszi klán ügyében az ítélkező bíró arra a bíróságra került, ahol a büntetőper folytatódott volna, ezért a Koszi klán ügyét végül másik bíróság tárgyalta másodfokon. Sz. Endre hozzátette: a tanácsvezető bíró kényszerintézkedés tárgyában eljárt már ebben az ügyben. 

Török Zsolt bíró kifejtette, hogy a jogszabály csak azt zárja ki, hogy nyomozati szakaszban eljáró bíró nem tárgyalhat később az ügyben, a vádemelés utáni időszakra ez már nem vonatkozik.

Budaházy György külön indítványt nyújtott be az eljárás felfüggesztésére, írásban beadott jogi elemzéssel az Európai Unió terrorizmusról szóló kerethatározatáról, amelybe álláspontja szerint nem fér bele a jelen ügy. Szikinger István az indítvány kapcsán megjegyezte, nem lehet a végtelenségig kiterjeszteni egy alapvetően emberélet ellenes cselekményekre hozott törvényt, mert jelentőségét veszíti. A bíró az indítványt elutasította, majd elmondta, hogy a vádlottak az Európai Bírósághoz fordulhatnak, ha akarnak, egyébként fellebbezésnek helye nincs.

Budaházy György több bizonyítási indítványt is előterjesztett, és olyan, általa felkutatott új tanúk idézését kérte, akik cáfolni tudnák a vádbeli ténymegállapításokat. Indítványozta, hogy tegyék az ügy tárgyává a Broadway jegyiroda több fényképfelvételét, amelyek szerinte bizonyító erejűek ebben a vádpontban, és egyértelműen megdöntik a koronatanú szavahihetőségét. 

A legjelentősebb indítvány – amihez a többi vádlott is csatlakozott – egyébként a koronatanú idézésére és meghallgatására irányult, aki agyvérzést kapott, korábbi vallomásai pedig ellentmondásosak voltak. Az elsőfokú tárgyalás során csak a bíró – aki a szembesítéseket sem rendelte el – hallgatta ki, a vádlottak kérdéseket sem tudtak feltenni neki. 

Török Zsolt a szerdai tárgyalást elnapolta. A bizonyítási indítványokról, amelyek elutasítását kérte a vád képviselője, a pénteki napon dönt. 

Budaházy György és társai mindannyian enyhébb kényszerintézkedés, lakhelyelhagyási tilalom vagy bűnügyi felügyelet alatt állnak – számolt be a Pesti Srácok. A harmadrendű vádlottat, Sz. Endrét bilincsben, vezetőszáron hozták, mert szökés-elrejtőzés veszélye miatt letartóztatásban van – részletezték, hozzátéve, hogy a tárgyaláson megjelent többek között Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője, a Mi Hazánk két politikusa, Toroczkai László és Novák Előd, valamint több szimpatizáns is. 

A Hunnia-ügyet a Fővárosi Ítélőtáblán az a büntetőtanács tárgyalja, amely korábban ítélkezett Biszku Béla egykori belügyminiszter, illetve a 2006-os rendőrterrort levezénylő Gergényi Péter büntetőügyében is. 

Közben civilek elindították a szabadsagot.com URL-cím alatt elérhető honlapot, amelynek célja a Budaházy-ügy általuk jogtiprónak tartott jellegének bemutatása, valamint a Budaházy György és társai ügyében indított, elnöki kegyelmet kérő aláírásgyűjtés támogatása.

Borítókép: Budaházy György (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.