Üzembe lépett az új orvosi ügyeleti rendszer Hajdú-Biharban – íme a legfontosabb tudnivalók

Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében lépett üzembe az új ügyeleti rendszer, amelyet hamarosan Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére és Győr-Moson-Sopron vármegyére is kiterjesztenek. Az új ügyeleti ellátás az Országos Mentőszolgálaton belül, külön egységekkel, gépjárművekkel, szakemberekkel és személyzettel fog működni, amelyet a 1830-as központi telefonszámon lehet majd hívni.

2023. 02. 01. 19:24
null
Budapest, 2022. december 18. Az Országos Mentõszolgálat megkülönböztetõ jelzést használó mentõautója halad a fõvárosban este, Csepelen, II. Rákóczi Ferenc úton. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően kezdetét vette az egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

A változás február elsejétől Hajdú-Bihar vármegyét érinti, ami után Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye következik, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron vármegyével bővítik a rendszert. A tervek szerint 2023 decemberére Pest vármegyét, 2024 elején pedig Budapestet is bekapcsolják az új ellátási rendszerbe.

A fővárosnak ugyanakkor egy egészen más koncepciót készítettek, tehát az ügyeleti ellátás is másfajta lesz.

Az új háziorvosi ügyeleti rendszert az Országos Mentőszolgálaton (OMSZ) belül alakítják ki, amelynek a mentés mellett az ügyeleti teendők kapcsán is több évtizedes tapasztalata van. A magyar lakosság ellátását 256 mentőállomással és hét légimentő-bázissal fedik le.

Fontos azonban tisztázni, hogy az ügyeleti ellátás nem a mentés terhére fog történni, tehát külön egységekkel, gépjárművekkel, szakemberekkel és személyzettel fog működni.

Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig jelezte azt is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben azok az aggályok, amelyek a háziorvosi ügyeletek számának radikális csökkentésére irányulnak, indokolatlanok, ugyanis 241 mentőállomást és 66 kórházi sürgősségi osztályt vonnak be az ellátásba.

Az új modell bevezetését hosszú előkészítő munka előzte meg, sőt egy erre irányuló kísérleti programot is lefuttattak, hogy megbizonyosodjanak, országos szinten is alkalmazhatók a megszerzett ismeretek. Az új ügyeleti rendszert másfél évvel ezelőtt Hajdú-Bihar vármegyében kezdték tesztelni, amely a beszámolók szerint jelentősen javította a sürgősségi betegellátást. A mentők tapasztalatai szerint ott, ahol az ügyeleti ellátás jól működik, ritkábban riasztják a mentőket, valamint kisebb a sürgősségi osztályok terhelése is.

Forrás: Mentők.hu

A Hajdú-Bihar megyei pilotprogram mintájára ezért 174 járásközpontban, hétköznaponként délután négy és este tíz óra között, hétvégén pedig reggel nyolctól délután kettőig a háziorvosok fognak ügyeletet adni; este tíz és reggel nyolc között, hétvégén pedig délután kettő után 102 telephelyen a mentőszolgálat látja el a sürgősségi ügyeletet.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint február 1-jétől kétféle ügyelet működik Hajdú-Biharban: tíz településen (Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony, Derecske) délután négy és este tíz óra között háziorvosi ügyeleti ellátást biztosítanak, öt településen (Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény) pedig délután négytől reggel nyolcig éjszakai sürgősségi ügyelet lesz, amelyet személyesen is fel lehet keresni. Kiemelték azt is, hogy a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) tehát továbbra is érvényesek.

Vészhelyzet esetén továbbra is a 112-es hívószámot kell majd hívni, egyéb egészségi probléma esetén azonban délután négy órától már a 1830-as központi ügyeleti számot kell tárcsázni, amit a megyei mentésirányítás fog felvenni.

Ők irányítják majd az állapotának megfelelő helyre a beteget, adott esetben kiküldik hozzá a mentőt. A tájékoztatás szerint a február elsejétől életbe lépett 1830-as központi telefonszám mellett a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06-52/506-303 szám továbbra is működik.

Borítókép: Az OMSZ mentőautója Csepelen (Fotó: MTVA/ Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.