Facebookon árulták a tűzifát, lebuktak a csalók

Öt köbmétert rendeltek a hatósági próbavásárlók, de csak két és fél köbmétert kaptak volna 250 ezer forintért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Nébih2023. 02. 08. 13:50
null
Budapest, 2022. október 10. Átrakodják a Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmányát a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én. A tűzifaprogramban több mint 23 500 köbméternyi fa kelt útra a múlt hét végén és érkezik meg a napokban a különböző átrakó helyekre a lakosság igényei szerint. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifacsalót a Nógrád vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei – adta hírül az MTI. Az eladó egy próbavásárlásnál bukott le, amikor a kifizetett mennyiségnél lényegesen kevesebb fát adott át. Az áru származását sem tudta igazolni, így a Nébih hatósági zárat rendelt el.

A hatóságok öt köbméternyi tűzifát rendeltek egy facebookos profillal rendszeresen hirdető személytől. A csaló és társa előre egyeztetett időpontban és helyszínen jelentek meg zárt kisteherautójukkal, a megrendelt fáért 250 ezer forintot kértek. A fizetés után a hatóság képviselői felfedték magukat.

Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett: 

a leborított fa alig valamivel több mint két és fél köbméter volt, azaz a megrendelt fa felét adták volna át a teljes vételárért a vevőnek.

Az ügyben a fogyasztóvédelmi hatóság külön eljárást indított.

Az eset ismét rávilágított a Facebookról történő vásárlás kiemelt kockázatára. Tűzifa beszerzése során célszerű a már régebb óta működő, megbízható és ismert kereskedőket előnyben részesíteni – figyelmeztetett a Nébih. Ajánlják a „Tűzifát okosan” keresőfelületet, amely segít a megfelelő eladók kiválasztásában.  

Borítókép: A Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmánya a Soroksári úti pályaudvaron 2022 októberében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.