Itt vannak a legfrissebb járványügyi adatok, a koronavírus továbbra is mutálódik, alkalmazkodik

Eltűnt koronavírus-variánsokat mutattak ki Amerikában, de újabb mutációk kialakulására is reális esély van.

Forrás: MTI, 24.hu, Inforádió2023. 02. 08. 13:53
null
Székesfehérvár, 2021. április 29. Maszkot viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koronavírus Sajtóközpont legfrissebb tájékoztatása szerint 

az elmúlt hét folyamán 825 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, valamint 30, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét.

 Ezekkel az adatokkal együtt a járvány kezdete óta összesen az azonosított fertőzöttek száma 2 193 272-re, az elhunytak száma  pedig 48 707-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan is nő, jelenleg 2 140 795 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 3770-re csökkent. Jelenleg 337 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen. 

Bár a legutóbb közölt járványügyi adatokhoz képest a fertőzöttek és az áldozatok számát illetően is enyhe emelkedés tapasztalható, Magyarországon a járvány jelenleg is mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.  Jakab Ferenc virológus professzor szerint évente legfeljebb egyszer, egy szezon előtti, az influenzához hasonló ismétlőoltás hasznos lehet a súlyos lefolyású fertőzések elkerülésére. A szakember az Inforádiónak nyilatkozva továbbá kiemelte: 

mindez azért fontos, mivel ezzel a vírussal együtt kell élnünk, és nincs rá semmi garancia, hogy egy újabb variáns miatt nem fog újból megemelkedni az esetek száma.

Közben úgy tűnik, még mindig jelen lehetnek az állatpopulációkban a SARS-CoV-2 olyan variánsai, amelyeket emberekben régóta nem mutattak ki írja a a ScienceAlert-re hivatkozva a 24.hu. A cikkben idézett tanulmány szerint 

a kórokozó különösen gyakori az amerikai fehérfarkú szarvasokban. Kiderült az is, hogy a szarvasokban lévő típusok jelentős genetikai változásokon estek át az emberekben detektált rokonokhoz képest, ami azt mutatja, hogy a Covid-19 vírusa továbbra is mutálódik, alkalmazkodik. 

Az érintett variánsok hónapokkal azután is jelen volt az állatokban, hogy az emberekből eltűntek. Ez arra utal, hogy a szarvasok a vírus hosszú távú gazdái lehetnek – mutattak rá. 

Kint: Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban. Fotó: (MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.