Ismét jobboldali tartalmakat korlátoz a Facebook

Ismét korlátozza a Facebook a jobboldali tartalmak elérését, ezúttal a magánszemélyek profiljainak korlátozásába kezdett. Volt olyan felhasználó, aki csupán azért kapott kilencvennapos büntetést, mert fideszes politikus és egy a Megafon csapatához tartozó véleményvezér posztját osztotta meg, amelynek tartalma nem ütközött a közösségi platform felhasználói szabályzatával. Ezzel egy időben Korondy Tamás, a tartalom készítője azt tapasztalta, hogy napokra drasztikusan lecsökkent az általa posztolt tartalom elérése.

2023. 02. 06. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyik pillanatról a másikra leesett az eléréseim száma. Általánosságban a posztjaim húszezer és százezer nagyságrend közötti Facebook-felhasználó-elérést szoktak generálni. A napokban a hasonló posztjaim 500–800 személyt értek el. Nem azért történt, mert a poszt tartalma gyenge volt, hanem a Facebook mechanikájával történt valami – osztotta meg tapasztalatát a Megafon csapatát erősítő Korondy Tamás. Ő a tartalomkészítője az egyik olyan posztnak, amelyre hivatkozva magánszemélyek oldalát korlátozta a közösségi oldal, mindössze annyi bűnük volt, hogy terjesztették a megafonos baloldali tüntetésről szóló posztját. A Facebook által kifogásolt tartalom volt még Illés Boglárka fideszes országgyűlési képviselő parlamenti munkájáról szóló megosztása.

Korondy Tamás sikeres posztja miatt magánszemélyeket korlátoztak Fotó: Facebook

 

A Facebook pontosan tudja, hogy milyen témát töltünk fel, bármilyen nyelvről is van szó. Minden egyes kockáját, szövegét, logóját analizálják, és ennek megfelelően osztja el az eléréseket. Azt már észrevettük, hogy a jobboldali tartalmak gyakran esnek korlátozás alá. Az elérésekben ilyen mértékű visszaszorítást egy évvel ezelőtt, az országgyűlési választás előtti hónapokban tapasztaltunk, akkor mindenkinek drasztikusan visszaesett, nem sokkal később visszaugrott

 

 – emlékezett vissza a választás előtti hónapokra Korondy, aki azt gyanítja, hogy egy napokkal azelőtti sikeres posztja miatt, „büntette” meg a Facebook.

– A korlátozásom előtt néhány nappal az egyik posztom félmillió embert el, és másnap azt vettem észre, hogy egy másik posztom csupán csak húsz lájkot kapott, és a több tízezres elérés helyett csak hatszáz személyhez jutott el. Elképzelhető, hogy annyira kiugró elérhetőséget produkált az a posztom, hogy a Facebook azt mondta, hogy akkor most ebből elég lesz – találgatta az okokat a fiatal véleményvezér, aki szerint a magánembereket ért korlátozás azért lehet, mert jobboldali tartalmakat osztanak meg, így könnyebb megállítani a tartalmak terjedését. 

Ha a posztoló megosztja az adott tartalmat, kilencven napra hátrasorolják a posztjait, láthatatlanná válik az ismerősei előtt. Ezért leszoktatják a jobboldali politikusok és véleményvezérek posztjainak megosztásáról. Korondy szerint azért van ez, mert az oldalakat nem éri meg letiltania a Facebooknak, mert azok pörgetik az internetes felületüket.

– Ilyenkor el kell dönteniük, melyik ujjukba harapnak, az hoz nekik, amit el akarnak rejteni. Tudjuk, hogy a Facebook egy balliberális oldal, minket támadnak, hogy nincsen szólásszabadság, mégis ők azok, akik nem hagynak nekünk teret. Szerintem a Facebook gyakorlata szólásszabadság szempontjából elfogadhatatlan, de a jobboldali hangok – a Megafon vezetésével – még ezen a balliberális szabályok szerint működő pályán is hangosabbak  – zárta a beszélgetést Korondy Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.