Újbuda is kikéri Czeglédyék tanácsát

Ügyvédi megbízási szerződésekben foglalt ügyekben kéri ki a XI. kerület a Czeglédy Csabához köthető ügyvédi iroda véleményét – derült ki a DK-s vezetésű Újbuda lapunknak adott válaszaiból. Ugyanakkor Gyurcsány Ferencék pártja a többi kerületben is talált megoldást, hogy ne kelljen teljesen megszakítani a kapcsolatot, és továbbra is nyíltan támogatják a korábban jogerősen elítélt Czeglédyt.

2023. 02. 09. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szeretnénk, hogy egy bűnöző képviselje az újbudai önkormányzatot – nyilatkozta korábban lapunknak Szabó László, a XI. kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője, de egyelőre hiá­ba küzdenek a helyzet ellen, a Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda szerződését nem bontja fel az önkormányzat. A frakcióvezető hangsúlyozta azt is, hogy amióta Újbudán új vezetés van, a 2019. októberi választások óta folyamatosan jelen van a kerületben az említett – emelte ki lapunk ügyvédi iroda. Mint ismert, Czeglédy Csaba ügyé­ben – akit 2017-ben vádoltak meg diák­munkával kapcsolatos kirívó, hatmilliárdos adócsalással – a mai napig nem született jogerős ítélet.

Érdeklődtünk a DK-s vezetésű újbudai önkormányzatnál arról, hogy a kerület mikor kötött szerződést a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával, milyen ügyekben foglalkoztatják az irodát, és Czeglédy Csaba milyen jogcímen vesz részt az önkormányzattal való egyeztetéseken.

Újbuda önkormányzata a válaszában úgy fogalmazott, hogy már 2019 novembere óta foglalkoztatják Czeglédy Csabáékat, akkor kötötték a szerződést az irodával. Az önkormányzat ügyvédi megbízási szerződésekben foglalt ügyekben, többek között peres eljárásokban, okiratszerkesztésben kéri ki az ügyvédi iroda segítségét, valamint munkajogi tanácsadást is adnak az önkormányzatnak.

A válaszokból kiderült az is, hogy az ügyvédi iroda delegálja az adott megbeszélésre a munkatár­sait, valamint hozzátették, hogy Czeglédy Csaba jogi tanácsadást nem végez.

Mindezeket annak fényében végzi az ügyvédi iroda, hogy Czeglédyt magánokirat-hamisítás, adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények miatt korábban börtönbüntetésre ítélték.

Mi több, Gyurcsány ügyvédje jelenleg is büntetőeljárás alatt áll. Ennek ellenére Czeglédy teljes mértékben élvezi Gyurcsány Ferencék bizalmát, annyira, hogy a 2019-es önkormányzati választás óta rendszeresen kap megbízást a DK-tól és több, DK-s vezetésű budapesti önkormányzattól is.

Tavaly júniusban az Adatradar írta meg, hogy ugyan az ügyvédi irodák nem kötelesek nyilvánosságra hozni gazdasági beszámolóikat, de a Dr. Czeglédy és Társai forgalmára vonatkozó közérdekű adatigénylésekre érkezett válaszokból kiderült, hogy Czeglédyék nemcsak az újbudai önkormányzattól kaptak megbízásokat, hanem dolgoztak Erzsébetvárosnak is. A XI. kerületben legalább harmincmillió forintot kerestek, és összességében hasonló összegért foglalkoztatta őket a VII. kerület is. Az Origo hívta fel a figyelmet arra, hogy pár nappal karácsony előtt közel 12 millió forintos szerződést kötött Gyurcsány pártjának parlamenti képviselőcsoportja Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával: a szerződés szerint június végéig, vagyis fél évig kell jogi tanácsokat adnia a párt képviselőinek. A portál szerint Czeglédy bő fél éven belül második alkalommal volt befutó, májusban hasonló tárgyban és összegben állapodtak meg a felek.

Borítókép: A volt ügyvéd Szombathelyen a Gyurcsány-párt színeiben politizál (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.