Viharos szélre és csúszós utakra számíthatunk szombaton is

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött pénteki közleményében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 03. 16:54
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt kérik mindenkitől, hogy a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel közlekedjenek.

Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról – tanácsolják.

Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont! – hívják fel a figyelmet.

Kérik továbbá, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ugyanakkor ajánlják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

Az érvényben lévő időjárási riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján tájékozódhatnak – áll a közleményben.

A Kárpát-medence időjárását a következő időszakban egy meleg-, majd szombat hajnaltól egy hidegfront határozza meg. Péntek este többfelé várható eső, az ország keleti felében havazás, az átmeneti zónában havas eső, éjjel néhol ónos eső sem kizárt. Túlnyomóan borult lesz az ég, majd éjjel szakadozik, szombaton pedig mindenhol csökken a felhőzet – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton keleten nagyobb, nyugaton kisebb eséllyel alakulhat ki zápor, hózápor.

Péntek este a délnyugati, nyugati szél egyre inkább megerősödik, éjjel északira, északnyugatira fordul, és előbb a Dunántúlon, szombaton napközben már többfelé kísérik viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet –3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1, 6 fok között valószínű.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy most jön az igazi tél, péntek este támad a hidegfront.

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzéséből. A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás, amely tartósan enyhe és esős időt okozott, az elmúlt egy hétben északnyugatira fordult, csökkent a csapadék mennyisége és átlag körül alakult a hőmérséklet.

A leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, amikor mínusz 1 és mínusz 9 Celsius-fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt harminc nap átlaghőmérséklete 3–6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásos értéket. Eddig a télen számottevő talajfagy nem alakult ki, néhány kevésbé felhős éjszakán tudott megfagyni a talaj felső néhány centiméteres rétege.

A tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul a kártevők és a kórokozók sem ritkultak. Különösen a gyümölcsfák sínylik meg az időjárást: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró már virágzik az északkeleti országrészben.

A továbbiakban viszont erős lehűlés érkezik. Szombattól sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik majd viharossá fokozódó széllel a Kárpát-medencébe. A hőmérséklet csúcsértéke nagy területen csak kevéssel nulla fok fölött várható, vasárnaptól északkeleten ennél is hidegebb lehet.

A hét utolsó napjától szigorodnak az éjszakai fagyok is. Helyenként mínusz 10 Celsius-fok alá is csökken a hőmérséklet.

 

Másfél hónap telet jósol a mormota

Hagyományos mormotanapi ceremóniát tartottak csütörtökön a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney közelében – számolt be az MTI. A hagyományok szerint ha a mormota meglátja az árnyékát, még hat hétig tart a tél, ha nem látja meg, akkor jön a tavasz. Punxsutawney Phil, a mormota idén meglátta az árnyékát a lakóhelyénél, az erdős Gobbler’s Knobnál tartott ceremónián, amit a megszokott időben, február 2-án pirkadatkor tartottak.

A mormotanapi jóslás évente több ezer embert vonz a Pittsburghtől 105 kilométerre fekvő városkába. Az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint Phil már több mint száz alkalommal jósolta meg a telet. Mindössze 10 év hiányzik, mert azokból az évekből nem őrizték meg a feljegyzéseket. A tavalyi és tavalyelőtti előrejelzés is hat héttel hosszabb telet jósolt.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.