Gátat szab a Fidesz a külföldről érkező kampánypénzeknek

Egyéni képviselői indítvány formájában kerülne a parlament elé a választási törvénymódosítás – mondta Kósa Lajos a Mandinernek. A Fidesz alelnöke szerint úgy fair, ha minden szereplő azonos feltételekkel indulhat a választáson.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 8:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusig szigorít a kampányok és a választási jelölő szervezetek finanszírozását szabályozó törvényeken a Fidesz, az erről szóló javaslaton, illetve a részleteken már dolgoznak a frakcióban – erősítette meg a Mandinernek Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. 

Kósa Lajos szerint úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel induljon a választáson. Fotó: Magyar Nemzet
Kósa Lajos szerint úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indulhat a választáson. Fotó: Magyar Nemzet

A parlamenti képviselő szerint a cél változatlan: külföldiek, vállalatok, egyéb külsős szervezetek ne „vásárolhassák” fel a képviselőket, polgármestereket, frakciókat.

 

Fair feltételek

Ha bármilyen egyesület, párt, vagy egyéb szervezet hivatalosan szeretne jelölő szervezetté válni például a most következő önkormányzati választáson – azaz szerepelhet a szavazólapon, lehet listája –, meg kell hogy feleljen a pártokra vonatkozó szabályoknak. Vagyis csak magyar természetes személyektől fogadhat el anyagi vagy egyéb támogatást.

Kósa Lajos kifejtette: úgy fair, ha lehetőség szerint minden szereplő azonos feltételekkel indulhat a választáson.

 – El kell érni, hogy külföldiek anyagilag ne befolyásolják a voksolás folyamatát, ahogy olyan szereplők sem, akik bár nem alanyai a választójognak (például vállalatok, befektetők), mégis jelentős érdekeik fűződhetnek a választáshoz. Pártokat ma is csak magyar természetes személyek támogathatnak, esetükben ez a korlátozás több évtizede fennáll, s amíg zömében pártok voltak az úgynevezett jelölőszervezetek, nem is volt különösebb probléma – mutatott rá a képviselő.

A 2019-es önkormányzati, de még inkább a tavalyi parlamenti választás esetében a „hazai dollárbaloldal tett kísérletet szerinte a szabályozás megkerülésére”. 

Konkrétan: nem pártként bejegyzett, ám politikai pozíciókra pályázó jelölteket támogató szervezeteken keresztül jelentős külföldi támogatást fogadtak be a kampányokba. Az országgyűlési voksolás esetében jelen állás szerint négymilliárd forintnyi dollárról van szó.

Alapvető különbség, hogy a nemzeti oldallal szemben a dollárbaloldalon nem okoz morális problémát, hogy kilóra meg lehet venni őket. A magyar érdekkel szemben politizálnak, támogatják a káros szankciókat, a migránsok beözönlését, és ha rajtuk múlott volna, jóval közelebb sodródtunk volna a háborúhoz, mint most

 – magyarázta a Fidesz alelnöke.

 

Mikor születhet döntés?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón beszélt a tervekről. Szintén hangsúlyozta: „Itt az ideje annak, hogy a kiskapukat becsukjuk, s segítsük a választások tisztaságát, az egyenlő feltételek teljesülését, gátat vetve a gazdasági és külföldi szereplők befolyásolási kísérleteinek.” Kifejtette, mivel jövő május végén vagy június elején, az európai parlamenti választásokkal egy időben lesznek a helyhatósági voksolások, így 

a következő két-két és fél hónap áll rendelkezésre a szükséges jogalkotási munkához. 

Ragaszkodnak ugyanis annak az elvnek a megtartásához, hogy a szavazások előtti utolsó egy évben nem nyúlnak a választási szabályokhoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.