Kiengedték Budaházy Györgyöt a váci fegyházból

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője elmondta, összesen hat meghurcolt hazafi kapja vissza szabadságát.

2023. 04. 27. 21:05
Budaházy Györgyöt kiengedték a váci fegyházból
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–  Köszönöm a döntéshozóknak, Novák Katalin államfőnek, Varga Judit igazságügyminiszternek és mindenkinek, akik a háttérből kiálltak mellettünk, lobbiztak a szabadulásunkért, és mindvégig mellettünk álltak – mondta a Magyar Nemzetnek csütörtök esti szabadulása után Budaházy György. Mint fogalmazott, hetek óta rebesgették szűk körben, hogy Ferenc pápa látogatása körül megtörténhet a csoda. 

Reménykedtem végig, de az, hogy ez a csoda ma este megérkezik, nem tudtam. Délután 5 óra körül tudtam meg, hogy még ma hazamehetek, ami elmondhatatlan öröm volt

– mondta Budaházy. 

Budaházy György
Kiengedték Budaházy Györgyöt a váci fegyházból  Fotó: Kurucz Árpád

 

Hozzátette, öröm az ürömben, hogy nem teljes körű kegyelmet kaptak, hanem csak feltételes szabadlábra helyezés történt, de - mint mondta- mindez most nem számít. 

Budaházy György szívében 14 év elteltével sincs düh, ehelyett hála és jóérzés tölti el a szívét. – A történelemben sosem a hazafias cselekedet miatt ítéltek el hazafiakat.  Így volt ez az 56 után is. 

Nem szeretném a magam helyzetét az övékével egy szintre emelni, de ez történt Wittner Máriáékkal is.  És Wittner Máriáéknak sokkal többet kellett várni a rehabilitációra, ami egyszer talán számunkra is eljön 

 – mondta a frissen szabadult Budaházy György.

Budaházy György
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzet érdeklődésére Gaudi-Nagy Tamás úgy fogalmazott, öröm, köszönet és hála, ezek a legfontosabbak ebben a pillanatban. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője úgy fogalmazott, 

nagyon bátor, példamutató és következetes döntés volt a köztársasági elnök részéről a kegyelem, a szentatya látogatása pedig kiváló alkalom arra, hogy a meghurcoltak végre hazatérhessenek.

 Arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott Budaházy Györgynek, a Sándor-palota adott hírt. Mint fogalmaztak, a pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen, ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. A közleményben az áll, hogy 

a köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta, az érintettek fő- és mellékbüntetést is kaptak, az ítélet szerint végrehajtandó szabadságvesztés feltételes szabadlábra helyezést sem engedélyezett volna. 

– Gyuri esetében ez még 2–2 és fél évet jelentett volna, de egyes társainál ez akár öt év lehetett volna. Az, hogy mindezt felfüggesztették, azt jelenti, hogy szabadok, de ha újabb szabadságvesztéssel járó büntetésre ítélik valamelyiküket, akkor az aktiválja a most felfüggesztett büntetés idejét. További hátrányok is maradnak, Gyuri esetében a 2 és fél év múlva lejáró büntetéstől kezdve 8 évig büntetett előéletűnek minősül. 

Tény, hogy mi azért küzdöttünk, hogy teljes, megkülönböztetés nélküli kegyelmet kapjanak Budaházy Gyuriék, de a lényeg mégis az, hogy a szabadságukat visszakapták – hangsúlyozta az ügyvéd.

Hozzátette, 

a gyurcsányi koncepció nem tudott beteljesülni, több mint 14 év eljárás után végül volt bátorsága a politikai hatalom gyakorlóinak, hogy ezt az ügyet így oldják meg.

 – Az igazságszolgáltatás nyert, ami sokaknak visszaadja a  jogbiztonságba vetett reményt, ami megrendült – mondta Gaudi-Nagy Tamás

A köztársasági elnöki kegyelemnek köszönhetően Budaházy Györgyön kívül 5 személy szabadulhat péntek este, közülük a hatgyerekes Nagy Zoltán hagyhatja még el a váci épületet. A többiek Balassagyarmaton, Pécsett, Tiszalökön, illetve a Kozma utcában várják a percet, hogy kiengedjék őket, és végre családjukkal tölthessék az estét.

Idén márciusban Budaházy Györgyöt 17 év fegyházra, további 14 vádlottat pedig összesen több mint száz év szabadságvesztésre ítélt terrorcselekmény és más bűntettek elkövetése miatt a Fővárosi Törvényszék. Budaházy a 2002-es Erzsébet hídi blokáddal, majd a 2006-os Gyurcsány-féle őszödi hazugságbeszéd nyomán kitört zavargások, illetve a rendőri túlkapások elleni tiltakozásokban való részvételével szerzett hírnevet magának. A 13 évvel ezelőtt indult eljárásban Budaházy Györgyöt és társait azzal vádolták, hogy 2007 elején azzal a céllal hozta létre a Hunnia Mozgalmat, hogy szocialista és szabad demokrata országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, a képviselők megfélemlítésével befolyásolják a parlamenti döntéseket. Novák Katalin köztársasági elnök sajnálatosnak tartotta, hogy a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni. Az államfő ezért úgy döntött, hogy különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntött. 

Borítókép: Budaházy György (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.