időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Orbán Viktor: A nemzeti szuverenitás Közép-Európában az egyik legfontosabb érték

Magyar Nemzet
2023.05.30. 08:19 2023.05.30. 08:49
Orbán Viktor: A nemzeti szuverenitás Közép-Európában az egyik legfontosabb érték

– Orbán Viktor miniszterelnök levélben küldte el jókívánságait Andrej Plenkovics horvát kormányfőnek a Horvát Köztársaság nemzeti ünnepe, a horvát államiság napja alkalmából – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden. 

A nemzeti szuverenitás számunkra itt, Közép-Európában az egyik legfontosabb érték. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az elsők között biztosította feltétel nélküli támogatásáról Horvátország ezirányú törekvéseit, és szintén az elsők között ismerte el az ország függetlenségét

– idézte fel levelében Orbán Viktor. Hozzátette: Horvátország schengeni csatlakozása hazánk és Közép-Európa számára is egy jelentős, közös történelmi siker. Az európai közösség belső határainak megszűnése számos új lehetőséget teremt kapcsolataink fejlesztésében mind a gazdasági együttműködés, mind polgáraink mindennapi életének vonatkozásában – húzta alá. Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: a külső schengeni határok megvédése közös felelősséggel is jár. 

A déli határvonal védelmében immár szomszédos schengeni tagországokként kell helyt állnunk, és biztosítom, hogy ehhez kormányom kész minden támogatást megadni Horvátország számára

– zárta ünnepi levelét a magyar miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Kurucz Árpád)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.