időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Potápi Árpád János: A magyarság a határon innen és túl együtt tervezi a jövőjét

Máté Patrik
2023.05.23. 10:48
Potápi Árpád János: A magyarság a határon innen és túl együtt tervezi a jövőjét

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelete, hogy a kettős állampolgárság megszavazásával ért véget a 2002 és 2010 közötti nemzetáruló politika.

– Az elmúlt tizenhárom évben óriási eredményeket értünk el a nemzetegyestésben – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Pánczél Károly. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: a mai magyar politikában két felfogás van ebben a kérdésben, az egyik a patrióta nemzeti-konzervatív, míg a másik a globalista-liberális.

– A patrióta azt vallja, hogy minden magyar felelős minden magyarért, a globalistának a nemzet semmit nem jelent 

– szögezte le.

Mint mondta, 2010-ben a kormánypártok megkezdték a nemzetegyesítést, a Trianon után szétszakadt nemzetrészek közötti együttműködést. Jelezte, hogy az egyik legfontosabb feladatuknak az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetését tekintették, mára pedig 1 millió 150 ezer külhoni magyar állampolgár tett esküt. – Ennek köszönhetően a külhoni magyarok részt vehetnek a nemzetünket érintő legfontosabb kérdések meghozatalában – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy következő lépésként létrejött a nemzetpolitikai intézményrendszer, ami a külhoni magyarság támogatására létrejött programokat működteti.

– Ennek a nemzetpolitikának az eredménye, hogya száz év magány véget ért 

– hangsúlyozta Pánczél Károly. 

Kiemelte, hogy a először a világjárvány, majd az orosz-ukrán háborús konfliktus okozott nehézségeket, ám a nemzetegyesítés szilárdságát mutatja, hogy ezek a nehézségek sem törték meg az anyagország elkötelezettségét a külhoni magyarok iránt.

Válaszában Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, életük egyik legfelemelőbb pillanata volt, amikor 2010-ben megszavazták a kettős állampolgársági törvényt.

– Ezzel a döntéssel szűnt meg a 2002 és 2010 közötti nemzetáruló politika 

– jegyezte meg.

– Az elmúlt tizenhárom évben sikerült elérni, hogy a magyarság a határon innen és túl együtt tervezi a jövőjét – fogalmazott.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szócsaták az Országgyűlésben

Rendkívüli ülést kezdeményeztek, végül be sem mentek a baloldali képviselők

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.