Potápi Árpád János: A magyarság a határon innen és túl együtt tervezi a jövőjét

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelete, hogy a kettős állampolgárság megszavazásával ért véget a 2002 és 2010 közötti nemzetáruló politika.

2023. 05. 23. 10:48
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2022. december 5. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon a Vajdahunyad-várában 2022. december 5-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt tizenhárom évben óriási eredményeket értünk el a nemzetegyestésben – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Pánczél Károly. A Fidesz országgyűlési képviselője hozzátette: a mai magyar politikában két felfogás van ebben a kérdésben, az egyik a patrióta nemzeti-konzervatív, míg a másik a globalista-liberális.

– A patrióta azt vallja, hogy minden magyar felelős minden magyarért, a globalistának a nemzet semmit nem jelent 

– szögezte le.

Mint mondta, 2010-ben a kormánypártok megkezdték a nemzetegyesítést, a Trianon után szétszakadt nemzetrészek közötti együttműködést. Jelezte, hogy az egyik legfontosabb feladatuknak az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetését tekintették, mára pedig 1 millió 150 ezer külhoni magyar állampolgár tett esküt. – Ennek köszönhetően a külhoni magyarok részt vehetnek a nemzetünket érintő legfontosabb kérdések meghozatalában – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy következő lépésként létrejött a nemzetpolitikai intézményrendszer, ami a külhoni magyarság támogatására létrejött programokat működteti.

– Ennek a nemzetpolitikának az eredménye, hogya száz év magány véget ért 

– hangsúlyozta Pánczél Károly. 

Kiemelte, hogy a először a világjárvány, majd az orosz-ukrán háborús konfliktus okozott nehézségeket, ám a nemzetegyesítés szilárdságát mutatja, hogy ezek a nehézségek sem törték meg az anyagország elkötelezettségét a külhoni magyarok iránt.

Válaszában Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, életük egyik legfelemelőbb pillanata volt, amikor 2010-ben megszavazták a kettős állampolgársági törvényt.

– Ezzel a döntéssel szűnt meg a 2002 és 2010 közötti nemzetáruló politika 

– jegyezte meg.

– Az elmúlt tizenhárom évben sikerült elérni, hogy a magyarság a határon innen és túl együtt tervezi a jövőjét – fogalmazott.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.