időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Rekordszámú újonc jelentkezett a Honvédségbe, a sorkatonaság felfüggesztése óta nem vonultak be ennyien

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.15. 19:59 2023.09.15. 20:25
Rekordszámú újonc jelentkezett a Honvédségbe, a sorkatonaság felfüggesztése óta nem vonultak be ennyien

Rekordszámú, ötszázhat újonc kezdte meg szeptemberben a katonai szolgálatát, ez a legtöbb a sorkatonaság felfüggesztése óta – közölte a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága a Facebook-oldalán.

A beszámoló szerint a legtöbben a hódmezővásárhelyi Lynx (Hiúz)-zászóaljba jelentkeztek, már a program augusztus 11-ei bejelentését követő pár napban megnövekedett a regisztráló érdeklődők száma és a toborzóirodákban is jelentősen megnőtt a forgalom. Emellett országszerte több rendezvényen népszerűsítették a toborzók a Lynx-zászlóaljat és valamennyi katonai képzési és szolgálatvállalási lehetőséget.

Hozzátették: bíztak benne, hogy a Magyar Honvédség „Hiúza", a világ egyik legmodernebb harcjárműve, és a nagy felelősséggel járó feladatok teljesítésének kompenzálására ígért kiemelt, havi bruttó 737 ezer forintos illetmény felkelti a civil lakosság érdeklődését.

A végeredmény felülmúlta a várakozásokat: az „Embert a vasra” kampányra többszörös volt a túljelentkezés, ezért kétnaposra kellett szervezni a bevonulást.

A jelentkezők többsége megfelelt az alkalmassági vizsgálaton, de mindkét napon voltak olyanok is, akik a Lynx-zászlóaljba ugyan nem kerültek be, de „elhivatottságuk kifejezésére" a Magyar Honvédség tartalékos állományába kérték magukat.

Szintén szeptember 11-én, két helyszínen csaknem százan vonultak be az egyébként minden hónapban induló egységes alapkiképzésre, 

egyesek tartalékos, mások szerződéses katonai szolgálatra jelentkeztek. Hozzátették: megkezdték kiképzésüket az ugyancsak most felálló tatai Klapka György Páncélosdandár Kaposvárra települő lövészzászlóaljába jelentkezők is.

Ez azért is kiemelten fontos, mert a Dél-Dunántúlon régóta nincs harcoló alakulat.

 Így a jövőben ebben a térségben is többet találkozhatnak az emberek a katonákkal, erősítve a Magyar Honvédség és a lakosság közötti kapcsolatot és természetesen a Dél-Dunántúl védelmét – írták.

Több mint 150-en – többségükben fiatalok – vonultak be az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) kiképzésére is. Az ÖKSZ-programot elsősorban azoknak hozta létre a Magyar Honvédség, akik szeretnének továbbtanulni, de valamilyen okból kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaikat. Az ÖKSZ-program teljesítésével ugyanis 16, 32 vagy akár 64 pluszpontot lehet szerezni a felvételihez.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.