44-re emelkedett a Pesti úti idősotthonban elhunytak száma

A hazai járványhelyzet felfutása egybeeshetett az intézményben kitört nagyszámú megbetegedésekkel.

Forrás: Origo.hu2020. 05. 12. 15:03
null
A Pesti úton történtek felelősét meg kell keresni Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd hajnalra 44-re emelkedett a Pesti úti idősotthonban meghalt gondozottak száma – értesült az Origo. A keddi nap négy halálesetéből kettő a főváros által felügyelt otthonhoz kapcsolódik.

Karácsony saját magát buktatta le

Mint ismert, napokig nem volt orvos április elején az intézményben, amikor kitört a járvány az idősotthonban.

Karácsony Gergely saját magát buktatta le, amikor a Fővárosi Kormányhivatal elleni támadásban véletlenül elismerte, hogy valóban napokig nem volt orvos. A baloldali főpolgármester két héttel ezelőtt még azt mondta a népjóléti bizottság ülésén, hogy folyamatosan volt az orvosi jelenlét az intézményben.

Március legvégén szállították el az első beteget a Pesti úti idősotthonból, ennek ellenére

Karácsony Gergely továbbra sem látogatott el az azóta az ország első számú járványügyi gócpontjává váló intézménybe

– írja az Origo.

A kormánynak kellett cselekedni Karácsony helyett

A kormány már a koronavírus-járvány előtt meghozott bizonyos intézkedéseket, hogy mérsékelje a terjedést, ezzel szemben Karácsony Gergely főpolgármester nem készítette fel a helyi idősgondozást – erről már a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője beszélt.

Farkas Örs közölte: miközben a Pesti úti idősotthon gócponttá vált, lassan az összes ilyen fővárosi intézménynél ez a helyzet.

Ma már az ilyen intézményekben élő emberek közül minden tizedik igazoltan fertőzött

- fűzte hozzá.

A szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy 59 ezer körül van azoknak az embereknek a száma, akik ilyen intézményben élnek, közülük nagyjából 4 ezren laknak valamelyik fővárosi kezelésű otthonban. Az utóbbiak tíz százaléka fertőzött, miközben a nem a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott otthonokban élőknek a fertőzöttsége nem éri el az egy százalékot.

A Pesti úti idősotthon gócpont lett

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatójából az is kiderült, hogy a legtöbb megbetegedést április 9-én regisztrálták, amely 209 esetet jelent, a legtöbb halottat pedig április 17-én regisztrálták, 19 főt.

A hazai járványhelyzet felfutása tehát egybeesett a Pesti úti idősotthonban kitört nagyszámú megbetegedéssel,

mivel azon a napon több mint 200 embert szállítottak el az intézményből – olvasható a portálon.

Az idősotthon kapcsán megszólalt az egyik ott meghalt ápolt hozzátartozója is. A megrendült férfi sok minden más mellett arról is nyilatkozott, hogy emlékei szerint tavaly november óta nem volt orvos az intézményben. Elmondása szerint az intézményből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.