671 milliós fejlesztési támogatást kapnak a kormánytól a szerb nemzetiségi iskolák

Az elmúlt években összességében több mint egymilliárd forint támogatást kaptak a Szerb Országos Önkormányzat által fenntartott nemzetiségi iskolák – mondta Soltész Miklós.

Forrás: MTI2020. 02. 28. 13:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években összességében több mint egymilliárd forint támogatást kaptak szerte az országban a Szerb Országos Önkormányzat által fenntartott nemzetiségi iskolák – mondta.

Soltész Miklós közölte, a lórévi építési beruházás mellett a támogatott intézmények olyan fűtéskorszerűsítési beruházásokat is végre tudnak hajtani, amelyekre nagy szükség van, hiszen ezek a fenntartási költségeket csökkentik. A támogatásból oktatási segédeszköz is jutnak majd az iskolákba – tette hozzá.

A politikus kijelentette: a magyarországi nemzetiségek továbbra is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a szervezet és intézményei ebben az évben beruházásra és fejlesztése 732 millió vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Ebből a fővárosi Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár, valamit vidéki – lórévi, szegedi, deszki – tagintézményei 368 millió forintot kapnak. A Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda 303 millió forintos támogatásban részesül. A Szerb Országos Önkormányzat 48 milliós, a Baranya megyei Magyarbóly és Siklós szerb önkormányzatai 13 millió forintos támogatást kapnak.

Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója arról beszélt, hogy 2010-ben olyan folyamat kezdődött meg, amely nagymértékben megváltoztatta a magyarországi szerb közösségnek, ezen belül a magyarországi szerb közoktatásnak a helyzetét.

A megfelelően finanszírozott és biztonsággal működő nemzetiségi közoktatási rendszer fenntartása legalább annyira szolgálja a magyar állam érdekeit, mint amennyire a nemzetiségekét – mondta, hozzátéve, hogy ennek a politikának a nemzetiségek az első számú haszonélvezői.

A szószóló kiemelte azt is, hogy az elmúlt években Magyarország és Szerbia kapcsolata a legmagasabb szintre került, és ehhez nagyban hozzájárulnak a két ország kormányának a szerb, illetve a magyar nemzetiség irányába tett intézkedések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.