A jövő évi költségvetést kezdik tárgyalni a képviselők

Hétfőtől péntekig ülésezik az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők összesen harmincórás időkerettel rendelkező általános vitát tartanak a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról.

Forrás: MTI2020. 06. 07. 16:35
null
A kormánypártok és a Mi Hazánk képviselői támogatták a járvány okozta veszélyhelyzetben szükséges rendkívüli jogrendet Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől péntekig ülésezik az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők összesen harmincórás időkerettel rendelkező általános vitát tartanak a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról. Az ülés hétfőn 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két előterjesztésről határoznak.

A képviselők elsőként az Egészségügyi Világszervezetnek a dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolásáról szóló jegyzőkönyve kihirdetéséről döntenek, majd a börtönzsúfoltsági kártalanításokról szóló intézkedéseket szabályozó törvényen módosítanak. A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra áll majd rendelkezésre, míg az azonnali kérdések két órában, a kérdések fél órában hangozhatnak el. Az első ülésnap végén a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készült, A nemzeti önazonosság védelméről című politikai nyilatkozat összevont vitája folytatódik a képviselői felszólalásokkal.

Kedden kilenc általános vitát folytatnak le. Szó lesz a bűncselekménnyel okozott kár, illetve sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perekről, az iskolai erőszak megakadályozásáról, valamint az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról.

Szerdán az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészekre emlékezéssel kezdődik az ülés. Ezt követően kezdődik meg a jövő évi költségvetés általános vitája a pénzügyminiszter legfeljebb negyvenperces nyitóbeszédével, amit az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnökeinek 30-30 perces felszólalásai követnek. A frakciók vezérszónokai szintén fél-fél órában kapnak szót, majd a képviselők mondhatják el a véleményüket összesen hét és fél órában.

Csütörtökön további tizenhárom óra, pénteken pedig újabb hat óra áll majd rendelkezésre a 2021-es büdzsé vitájára. Az ülés ezt követően a 2021-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat általános vitájával zárul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.