A baloldali kormányok hatezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el

Budapest baloldali vezetése tíz oltópont felállítását tervezi, miközben a kormány csak a fővárosban 1300 oltópontot szervezett meg – hívta fel a figyelmet a visszásságokra válaszában Orbán Balázs. Az államtitkár válaszul Karácsony Gergelynek és Soproni Tamásnak felidézte, hogy miket tett a baloldal az egészségügyért, amikor kormányon volt. Az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban azt írta: a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét.

Forrás: Facebook2021. 03. 10. 20:54
KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba; Soproni Tamás;
Soproni Tamás és Karácsony Gergely is sok éhes baloldalinak oszt pozíciót Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosok átlagbére 2010 és 2020 között két és félszeresére nőtt. 2021 januárjától pedig áttörő erejű, történelmi béremelést kaptak az orvosok.

2010-hez képest 2021-ben már 915 milliárd forinttal több jut az egészségügyre.

Az egészségügyi szakdolgozók bére 2010 óta már több mint duplájára emelkedett. 2019 júliusában nyolcszázalékos, 2020 januárjában 14 százalékos emelésre került sor. 2020 novemberében újabb húszszázalékos, 2022 januárjában pedig további harmincszázalékos egészségügyi szakdolgozói fizetésemelés következik – sorolta fel a kormány egészségügy területén végrehajtott bérintézkedéseit Orbán Balázs válaszul Karácsony Gergely és Soproni Tamás levelére. A főpolgármester és a VI. kerületi momentumos vezető pár napja az EMMI-t kereste meg azzal a felütéssel, hogy szerintük összeomlott az oltási terv. „A budapestiek egészsége és biztonsága érdekében segítséget és együttműködést kínálunk, hogy a kormány úrrá legyen a maga teremtette káoszon” – írták akkor levelükben a baloldali politikusok.

Üzenetükre a Miniszterelnökség miniszterhelyettese hangsúlyozta:

amíg az ellenzék összeomlásról beszél, addig – a folyamatosan zajló nagyszabású oltási terv eredményeként a mai napon a beoltottak száma átlépte az 1,1 millió főt, akik közül több mint 317 ezren már a második oltást is megkapták.

Az orvosok minden beérkezett oltóanyagot haladéktalanul felhasználnak, oly módon, hogy a nemzetközi protokollok szerinti második oltások beadását semmi sem veszélyeztetheti – fejtette ki levelében Orbán Balázs.

„Az Önök által összeomlottnak nevezett oltási terv eredményeként Magyarország az átoltottság tekintetében a második helyet foglalja el az uniós rangsorban.

Hazánkban jelenleg országszerte közel hatezer oltóhelyen folyik a vakcinák beadása, a legnagyobb terhelés esetén pedig közel hétezer oltóhely áll majd rendelkezésre az egészségügyi intézményrendszeren belül. Ami Budapestet illeti: jelenleg 918 háziorvos végzi az oltásokat, mellettük az ütemes szakaszban 24 kórházban összesen 160, majd egy újabb körben további több mint négyszáz oltóhely állítható fel, és ez a szám tovább bővíthető a szakrendelőkkel is” – vázolta fel az oltakozás folyamatát számok szintjén az államtitkár, hangsúlyozva, hogy

Budapest baloldali vezetése tíz oltópont felállítását tervezi, miközben a kormány csak a fővárosban 1300 oltópontot szervezett meg.

„S vajon hol tartanánk akkor, ha Önökre, baloldali politikusokra hallgatunk? Lehet, hogy Önök rendkívül rugalmasan és naprakészen felejtenének, de a magyar emberekről szerencsére mindez nem mondható el. Emlékszünk arra, hogy

hiába a mostani szép szavak, az a politikai szövetség, amelynek kötelékében Önök politizálnak, korábban lezüllesztette a magyar egészségügyet.

Az OECD adatai szerint az egy főre jutó egészségügyi kiadások 2003 és 2009 között egyedül Magyarországon csökkentek az egész szervezetben. Fizetős egészségügyet akartak kialakítani, amit csak egy népszavazással lehetett megakadályozni.

A baloldali kormányok 650 milliárd forintot vettek el az egészségügytől, 16 ezer aktív ágyat számoltak fel és hatezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el.

Ráadásul elvettek egy havi bért a megmaradt dolgozóktól” – sorolta el a Gyurcsány–Bajnai-kormányok tevékenységét számokban a miniszterhelyettes.

Az Emmi-nek címzett levélre Orbán Balázs válaszolt

„Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy mindannyian hálát adhatunk, hogy a magyar egészségügyet nem ilyen állapotban érte a világjárvány” – vonta le a tanulságot Orbán Balázs.

Az új egészségügyi jogviszony körül a baloldal által gerjesztett feszültséggel kapcsolatban úgy fogalmazott: 2021. március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést. Ezzel párhuzamosan – a mai napig – közel hétszáz új belépő is érkezett a rendszerbe.

A betegellátás mindenhol biztosított, a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét

– húzta alá az államtitkár.

„Nem arról van szó, hogy liberális barátaink tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van” – üzent Ronald Reagen elnök szavaival a két baloldali politikusnak Orbán Balázs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.