A baloldali önkormányzat bezárta a siófoki Galerius fürdőt

Siófok balos polgármestere rágalomnak minősíti, hogy civil tiltakozók ingatlanmutyival vádolják, ugyanakkor a Galerius fürdő bezárásával az utolsó nyomai is eltűntek a korábban megkezdett városfejlesztésnek. Ráadásul a helyi közösség ott tart, ahol másfél évtizede: se fürdő, se szolgáltatóház, se alvárosközpont.

Magyar Nemzet
2021. 06. 29. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fogad vendégeket június közepe óta a Siófok-Szabadifürdőn tizenöt éve megnyitott Galerius Élményfürdő és Wellness-központ.

A fürdő karbantartására a második ciklusában járó baloldali önkormányzat évek óta nem költött komolyabb összeget,

ugyanakkor Lengyel Róbert polgármester már többször posztolta, hogy az elvégzett szakértői vizsgálat szerint a fürdő építészetileg eleve elhibázott. Az önkormányzatot bíráló civilek és az olyan hírközlők, mint például a Siófok Hírei, határozottan állítják, hogy a fürdő mindezek ellenére nyereségesen működött.

Nyereséges volt, a polgármester mégsem látta érdemesnek költeni rá. Bezárt a Galerius fürdő
Fotó: Galerius-furdo.hu

A városházát bíráló civileknek az adott okot a gyanakvásra, hogy mindeközben zajlik egy olyan ingatlanfejlesztési projekt a városban, amelyet a polgármester támogat, a helyiek azonban elleneznek. Mint azt korábban megírtuk, a kétezres évek elején az akkor még fideszes városvezetés úgy döntött, hogy az ütemesen fejlődő Siófok-Szabadifürdő városrészben egy alvárosközpontot hoz létre. A projekt középpontjában az önkormányzat által terveztetett és építtetett Galerius fürdő állt, ennek közelében egy vállalkozó négy apartmanházat építhetett fel, amiért cserébe vállalta egy szolgáltatóház felépítését is. Az itt élőknek erre lett volna a legnagyobb szükségük, mivel Szabadifürdő hat kilométerre van a belvárostól, és sok alapvető szolgáltatás nehezen elérhető. A válság miatt a projekt többször gazdát cserélt, ennek ellenére minden megépült. A szolgáltatóház például már tíz éve készen van, de nem nyitott meg, még használatbavételi engedélye sincsen. Viszont felröppent a hír, hogy az apartmanházakat építő vállalkozó szívesen felhúzna egy luxusikertornyot a megkezdett projekt folytatásaként, ám ehhez le kellene bontani a szolgáltatóházat. A Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoport többször megtámadta jogi úton a polgármester egy személyben meghozott döntéseit, a terveket azonban némi módosítás után Lengyel újra elfogadta.

A Galerius fürdő ügye május végén került újra elő. Az intézmény vezetőjét – annak ellenére, hogy 35 milliós pozitív mérleget mutatott be – még tavaly ősszel elbocsátották, májustól Lengyel egyre több közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy a fürdő műszakilag vállalhatatlan. Ennek folytatása, hogy júniusban bezárt az intézmény. A Siófok Hírei oldal így kommentálta az eseményt:

Kirúgták a Galerius fürdő összes alkalmazottját. Ez a mai hír, meg persze van még pár nyalánkság. Szóval Lengyel ténykedése: Óvodabezárás, KIKK visszaminősítése kultúrházzá, fürdő bezárása. Ennyi. A Balaton-parti Kft. nem vár bevételt a fürdőből júliustól decemberig. Sem a vendéglátásból, sem a jegyeladásból. Két ember kivételével ki is rúgtak mindenkit. Erre mondtuk, hogy ha Lengyel megértette volna, hogy minden évben kell fordítani pénzösszeget a Galeriusra, akkor nem tartanánk itt.”

A polgármester a Siofok.hu oldalon újabb közleményt adott ki, amelyben határozottan visszautasította az ingatlanmutyi vádját, és kijelentette, hogy a fürdő újra meg fog nyitni. Hogy mikor, azzal kapcsolatban konkrétumot nem írt le.

Kérdéseinkkel megkerestük korábban a siófoki városházát, amely nem zárkózott el a nyilatkozattól, de írásban nem voltak hajlandók válaszolni, a személyes beszélgetés időpontját pedig eddig nem sikerült egyeztetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.