A baloldali vezetés bezárja a Józsefvárosi Galériát

Pikó András polgármester úr döntése értelmében, költségvetési megszorításokra hivatkozva, a VIII. kerületi önkormányzat bezárja a Józsefvárosi Galériát – írja a Mandiner.

Forrás: mandiner.hu, Facebook/Józsefvárosi Galéria, Facebook/Kocsis Máté2021. 01. 22. 13:26
PIK Andrs
Budapest, 2019. december 9. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tisztelt Látogatók! Kedves barátaink, akik szerettétek a Józsefvárosi Galériát!

Ma van a magyar kultúra napja. Ünnep, idén mégis szomorú órák ezek nekünk. :(

Pikó András polgármester úr döntése értelmében, költségvetési megszorításokra hivatkozva, a VIII. kerületi önkormányzat bezárja a Józsefvárosi Galériát. Nem leszünk többé. :(

Az okok érthetetlenek, hiszen a kerület költségvetésének fél százalékát sem teszik ki a mi kiadásaink, cserébe értéket teremtettünk, tehetséges művészeknek megjelenést biztosítottunk és nagyszerű közösséget hoztunk létre. Évekkel ezelőtt szinte a nulláról építettük újjá a galériát, az akkori vezetés minden támogatást megadott ehhez. Most vége. Bármi nemű előzetes egyeztetés nélkül kerülünk utcára, ám nem magunkért aggódunk, hanem azokért, akik szerették a galériát, akiknek fontos a kultúra, akik velünk együtt hisznek abban, amit csináltunk. Az időzítést szimbolikus és bántó.

Bármelyik politikai kurzus vonja meg a támogatást a kultúrától, azt rossz szemmel nézzük, mert abban hiszünk, hogy a kultúra értéket, közösséget, erőt hoz létre, gyökeret és jövőt is ad mindenki számára. Most a baloldali kurzus vonta meg, rossz szemmel nézzük. Mást ígértek.

Nem kívánunk a politikai csatározásokban részt venni, nem kívánunk senkit minősíteni még mély fájdalmunkban sem, de az elkövetőknek tudniuk kell: a gondolatainkat, a művészetek iránti elkötelezettségünket nem tudják bezárni.

Ezentúl nem lesz Józsefvárosnak kulturális intézménye, a hosszú évek alatt létrejött közösség szétszéled, a művészek ide már nem jöhetnek izgalommal, mosollyal, reményekkel. :(

Most, a végén, ismét köszönetet mondunk segítőinknek, jó hírünk vivőinek, barátainknak, azoknak akik számtalan felejthetetlen pillanattal, páratlan alkotásokkal gazdagították itt a kultúrát. Köszönjük az élményeket, a barátságot, a sok szeretetet.

Búcsúzunk. A magyar kultúra napján. Hiányozni fogtok.

Szeretettel és hálával gondol barátaira, látogatóira

a Józsefvárosi Galéria csapata”

Az ügyre egy héttel ezelőtt Kocsi Máté reagált közösségi-oldalán. A Fidesz frakcióvezetője szerint Pikó Andrásnak fontosabb a haverok kifizetése, mint az intézmények fenntartása.

Pikó polgármester 15 hónap alatt 15 milliárd forintot herdált el, ugyanis ennyit hagyott maga után Sára Botond – írja.

https://www.facebook.com/kocsismate/photos/10158363881848241

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.