A Belvárost sem kérdezték meg a hajléktalanszállóról

Karácsony Gergely nem tartja be az ígéretét, miszerint minden fontos kérdésben egyeztetést kezdeményez.

2020. 05. 07. 6:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely nem szolidáris az egyes kerületek lakóival, és nem tartja be az állampolgároknak tett ígéretét, miszerint minden fontos kérdésben egyeztetést kezdeményez – írta a kormánypárti többségű V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya annak kapcsán, hogy a főpolgármester a megkérdezésük nélkül hozna létre a kerületben karanténszállót hajléktalanoknak.

Hozzátették: minden budapesti polgár egészségének védelme egyaránt fontos, ezért elengedhetetlen, hogy a főpolgármester legyen tekintettel a belvárosiak egészségének védelmére is, és szakmai állásfoglalást igénylő egészségügyi kérdésekben ne döntsön önhatalmúlag. Megjegyzik, biztonsági kockázatot jelenthet a Belváros esetében az is, hogy az átlagosnál sűrűbben beépített és lakott kerület. A Magyar Nemzet megkeresésére a főpolgármester sajtóirodája leszögezte, nem változtatnak a terveken, mert az emberi élet védelmét mindennél fontosabbnak tartják.

Mint ismert, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere sikeresen megakadályozta Karácsony Gergely főpolgármester azon törekvéseit, hogy egyeztetés nélkül fővárosi fenntartású hajléktalanszállót hozzon létre a kormánypárti vezetésű XXI. kerületben. A városvezető változtatási tilalmat rendelt el a Táncsics Mihály utcai épületre és összegyűjtött ötezer tiltakozó aláírást is. Borbély Lénárd korábbi közleményé­ben az V. kerülethez hasonlóan kifogásolta, hogy Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként, a csepeliek megkérdezése nélkül akar hajléktalanszállót nyitni. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, Demszky Gábor főpolgármestersége idején bezárt épület iskolák, óvoda, gyermek- és felnőttorvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van.

A csepeli tiltakozást követően Karácsonyék a Városháza Gerlóczy utcai üres szárnyában kívánják elhelyezni a hajléktalanokat. Azonban úgy tudjuk, a belvárosi akcióval nem ér véget a hajléktalanok jobboldali kerületekbe való importálása, amit megerősített a csepeli polgármesternek írt válaszlevelében Szabó Szabolcs, Csepel–Soroksár országgyűlési képviselője, és Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli önkormányzati képviselője is. „Nemcsak Csepelen, hanem más kerületekben is kialakításra kerülnek ilyen ideiglenes szállók, nem Csepel ellen szól a rendelkezés” – írták közös közleményükben. Karácsony Gergely az új, általa ideiglenesnek nevezett hajléktalanszállók létrehozásakor az emberségre és az egészségügyi veszélyhelyzetre, járványügyi elkülönítésre hivatkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.