A budapestiek érdeke, hogy megbízható cég szállítson buszokat

Kár volt Karácsony Gergelynek ismét belekötnie a Liget projektbe, ez alkalmat adott arra, hogy szembesítsék az eddig elkövetett hibáival. Fürjes Balázs államtitkár szerint előbb hazai portán kéne söpörnie, és átláthatóvá tenni az offshore busztendert.

Kerékgyártó György
2020. 12. 01. 13:14
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. október 23. Karácsony Gergely fõpolgármester az 1956-os pesti nõk elõtt tisztelgõ arcképkiállítás megnyitóján az V. kerületi Városháza parkban 2020. október 23-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átláthatóságot és korrupciómentességet ígért Karácsony Gergely a kampányában, de ennek épp az ellenkezője látszik megvalósulni. Erre Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára figyelmeztette a főpolgármestert. Ő ugyanis egy újabb Twitter-üzenetben így fogalmazott:

„A budapestiek érdeke, hogy megbízható, átlátható cég szállítson működő buszokat. Most se busz, se cég, se kötbér.”

Karácsony még nem adott hivatalos választ a busztenderrel kapcsolatban feltett kérdésekre – Fotó: MTI/archív

A főváros gyanús buszbeszerzésére Wintermantel Zsolt, a BKK igazgatóságának tagja hívta fel a figyelmet, aki videóüzenetben kérdezte meg a főpolgármestert: hogyan lehetséges az, hogy a használt buszok beszerzésére kiírt tendert egy olyan vállalat nyerte meg, amelynek létezéséről eddig senki nem tudott. Két nappal később kiegészítette a kérdést: igaz lehet-e az az értesülés, hogy a korábban nem létezett céget ráadásul offshore háttérrel jegyezték be. Minderre nem érkezett válasz, de amint Wintermantel a hétvégén a Kossuth rádiónak nyilatkozta: a határidő előtt a nyertes cég visszakozott, nem tudja leszállítani a buszokat, amiből egyre nyilvánvalóbb, hogy kamucégről van szó, amelynek se alkalmazottja, se busza nincsen.

Fürjes Balázs egyébként azért látta fontosnak újra figyelmeztetni Karácsony Gergelyt, mert a főpolgármester egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Galéria terveit szerinte jogszerűtlenül adták át módosításra. Karácsony azért fél a galéria felépítésétől, mert szerinte így kevesebb lesz a Ligetben a zöldfelület, és kijelentette, akár a saját testével is hajlandó a Városligetet megvédeni az építkezéstől. Amint megírtuk, Fürjes Balázs a Twitteren megüzente: a zöldfelület valójában az építkezések végére megnő, a galéria pedig nem épül fel a főpolgármester jóváhagyása nélkül. Újabb üzenetét így zárta az államtitkár:

„Mégiscsak be kellene vetni azt a legendás felsőtestet: a főpolgármester ne fantomokkal hadakozzon a Ligetben, hanem tegyen rendet az átláthatatlan buszbeszerzés ügyében.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.