A bukovinai székelyek az egyik legtöbbet kutatott magyar népcsoport

A bukovinai székelyek az egyik legtöbbet kutatott magyar népcsoport – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a bukovinai székelyek 75 évvel ezelőtti végleges hazatérésére emlékező szombati budapesti gálaesten.

Forrás: MTI2019. 11. 23. 20:35
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2019. május 17. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára a Határtalanul! program eddigi eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón Budapesten a Magyarság Házában 2019. május 17-én. Az idén a tavalyinál 30 százalékkal több, összesen 2219 pályázat érkezett a Határtalanul! tanulmányi kirándulási programra. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád János köszöntőjében rámutatott: jól ismerjük a bukovinai székelyek néphagyományait, tájszólásukat, népmese- és népdalkincsüket, táncaikat, mondáikat, hiedelemvilágukat, családfájukat, sőt a nagyobb családok DNS-térképét is.

A hagyományok őrzésében kiemelkedő jelentősége van a harminc éve létrejött, 45 tagkörrel működő Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének, ami erőt és összefogást is jelent a bukovinai székelyeknek – hangsúlyozta.

„Bár a 20. század a magyarok számára vesztes évszázad volt, de nekünk, mai magyaroknak, minden lehetőségünk adott, és meg kell tennünk mindent, hogy a 21. század egy nyertes évszázad legyen” – fogalmazott Potápi Árpád János.

Emlékeztetett: 1941-ben született döntés a népcsoport visszatelepítéséről Magyarországra, a Bácskába, a Bajmok-Szabadka vonaltól Újvidékig. Ám a visszatérő szerbek és a szövetséges szovjetek elől a népcsoportnak 1944-ben ismét menekülni kellett, ezután szóródtak szét a Dunántúlon, majd 1945-ben indult meg végleges letelepítésük Bonyhád központtal Tolna és Baranya megyében.

A gálán Kóka Rozália énekes-mesemondó Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a rendezvény fővédnöke leveléből idézett, aki a legkeserűbb sorsú magyar népcsoportnak nevezte a bukovinai székelyeket, akik gazdag, sajátos népművészeti és népköltészeti értékekkel színesítették a magyar kultúrát.

Sebő Ferenc népzenekutató egy hanglemezt mutatott be. Az 1983-as, 1984-es felvételek akkoriban a bukovinai székely kultúra „utolsó leheletének” tűntek, ám örömmel tapasztalta, hogy a fiatalok továbbviszik a hagyományokat, „a bukovinaiak nem hagyják magukat” – fogalmazott.

Szombaton egész nap Bukovinai napot tartottak Budapesten, a Hagyományok Házában. Délelőtt bukovinai népmesék, népdalok és játékok álltak a középpontban, délután könyvvásárt, könyvbemutatót tartottak, és fotókiállítás nyílt a bukovinai székelyekről. Este bukovinai székely fonó és táncház zárja a programokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.