A bulinegyed sem mentesül a teraszsarc alól

Siófok után Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester sem hajlandó kedvezményeket biztosítani a vendéglátó egységek teraszai után járó közterület-használati díjakból. A kormány szeptemberig mentességet adott a vendéglátó üzletek teraszaik után járó díjak megfizetése alól, amit az erzsébetvárosi polgármester moratóriumként értelmezett, és szeptembertől behajtja azoknak közterület-használati díját.

2020. 06. 02. 18:38
Niedermüller Péter
A DK-s polgármester többször is szembefordult a többségi társadalommal. Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A késői szezonkezdet és a kevesebb vendéggel számoló vendéglátóipar megsínyli az idei nyarat a koronavírus-járvány kialakult veszélyezhet miatt. A kormány döntése értelmében szeptember 1-jéig napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetni a vendéglátóüzlet közterületen működő terasza után, ezzel segítve a vállalkozókat. A rendelet nem volt mindenkinek egyértelmű; a VII. kerület moratóriumként értelmezte a rendelkezést, így ősszel visszamenőleg is befizettetik a vendéglátóhelyekkel a díjat. Budapesten a legtöbb vendéglátóhely Erzsébetvárosban van, a bulinegyed teraszai nyilván jelentős bevételi forrást biztosítanak az önkormányzatnak, ezért is nehezen mondanak le róla. A Magyar Nemzet elérte Niedermüller Péter kerületi polgármestert, aki elmondta: állásfoglalásért a kormányhivatalhoz fordultak, mert a kormányrendelet az önkormányzat szerint félreértelmezhető.

 

– Amíg jogilag nem tisztázódik ennek a rendeletnek az értelmezése, addig minden martad a régiben, és moratóriumként kezeljük. Úgy látjuk, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel nem egyeztethető össze a kormányrendelet, ezért kértük ennek a felülvizsgálatát – indokolta döntését a Gyurcsány-párti polgármester.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Lengyel Róbert, Siófok ellenzéki polgármestere túljárt a kormány eszén – állítja több, a Petőfi sétányon vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozó. Siófok önkormányzata tovább sarcolja a Balaton-parti vendéglősöket, nem közterület-használati, hanem bérleti díjat kérnek tőlük a Balaton-parti Kft. nevében.

Siófok önkormányzata egy helyi portálon reagált korábbi cikkünkre. Azt írták: a siófoki sétány vállalkozói nem fizetnek a teraszukért, így nincs is mit elengedni. A Petőfi sétány vállalkozói, bérlői egyetlen évben sem fizettek közterület-használati díjat. Azaz, ahogy írtuk, hiába a kormány kedvezménye, a bérlők egy gazdasági kiskapunak köszönhetően ugyanazt a teljes összeget fizetik ki, mint tavaly. A Balaton-parti Kft. szerint a bérlők esetében két gazdálkodó szervezet között megkötött bérleti szerződésről beszélünk, melynek feltételeibe nem szólhat bele és nem is szólt bele a kormány.

A Balaton-parti Kft.-vel szerződéses jogviszonyban álló bérlők a vendéglátó üzletek közterületen működő teraszai után ez idáig sem közterület-használati díjat fizettek, nem a tulajdonos önkormányzattal álltak szerződéses jogviszonyban, hanem a vendéglátóhelyek a Balaton-parti Kft.-vel megkötött bérleti szerződéseik alapján voltak jogosultak a közterületen működő teraszaik használatára, és ez jelenleg sincs másként. A kormány rendelkezései a Balaton-parti Kft.-vel bérleti szerződés alapján jogviszonyban álló bérlők bérletidíj-fizetési kötelezettségét semmilyen módon és mértékben nem érinti, bérletidíj-fizetési kötelezettségük alól nem mentesíti a bérlőket – állítja az önkormányzat.

A gyakorlat legális és bevett, mégis csalódottak a Petőfi sétányon üzemelő vendéglátósok, hiszen őket is sújtja a koronavírus által kialakult gazdasági recesszió, ám az önkormányzat nem nyújt nekik segítő kezet.

– Jelen pillanatban úgy látjuk, az idei szezonban nagyon komoly visszaesésre számíthatunk az idegenforgalom és vendéglátás területén, ezért is éreztük pozitív kezdeményezésnek a kormány részéről, hogy a vendéglátóegységek teraszai után megtiltja a közterület-használati díj szedését. Szerettünk volna erről egyeztetni az önkormányzattal, de jött a feketeleves, ők bérleti díjat szednek tőlünk – írta korábban a Magyar Nemzetnek egy helyi vendéglátós. Hozzátette: „független” polgármesterük a Becsülettel Siófok Egyesület színeiben nyerte meg a választást. „Ha ez a becsület és tisztesség, akkor ebből elég is volt, a többit nem kérjük tovább”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.