A büntetés-végrehajtásnál is az egészség megóvása az elsődleges a koronavírus-járvány miatt

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés jegyében a büntetés-végrehajtási szervezet felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások – kimaradás, eltávozás – engedélyezését a fogvatartottak számára; a látogatás során a fogvatartottak és hozzátartozóik „fizikális érintkezése” nem lehetséges – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 03. 09. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben – hangsúlyozták a közleményben.

Kiemelték, hogy a börtönök felkészültek – a járványügyi helyzettől függő – szükséges intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben folyamatos a felület- és eszköz-fertőtlenítés, illetve ellátták az egészségügyi személyzetet védőeszközökkel és érintés nélküli digitális hőmérőkkel.

Emellett rendszeresen felhívják a személyi állomány és a fogvatartottak figyelmét a fertőzést megelőző higiéniai szabályok betartására, a napi többszöri kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetősége is biztosított – írták.

Tudatták azt is, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs döntése alapján felfüggesztették az ideiglenes intézetelhagyások engedélyezését a fogvatartottak számára, beleértve a korábban engedélyezett, de még meg nem kezdettek végrehajtását is.

Ezzel kizárják annak lehetőségét, hogy az eltávozásról vagy kimaradásról visszaérkezők által – esetlegesen – bejuthasson a koronavírus a börtönök falain belülre, ezzel veszélyeztetve a testület személyi állományát és a teljes fogvatartotti közösséget. A már engedélyezett kérelmeket – amennyiben azok indoka továbbra is fennáll – utólag pótolják – fűzték hozzá.

A BVOP közölte azt is, hogy a büntetésüket kezdő elítéltek egészségügyi befogadása alkalmával úgynevezett közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton esnek át, enélkül közösségbe nem helyezhetőek.

A vizsgálat minden esetben kiterjed a testhőmérséklet mérésére és az utazási előzmények kikérdezésére. Fertőzés gyanúja esetén az érintettet azonnal elkülönítik, amíg a laborvizsgálati eredmények megerősítik vagy kizárják a koronavírus jelenlétét.

„Amennyiben az eredmény pozitív és a fogvatartott polgári egészségügyi intézménybe szállítása és járványügyi elkülönítése indokolt, úgy azt a mindenkori biztonsági szabályok betartásával, egyben az intézkedést végrehajtó személyi állomány egészségügyi védelmének biztosításával hajtják végre” – írták.

A BVOP megelőző intézkedéseket vezetett be a látogatófogadással kapcsolatban is: a fogvatartottak és hozzátartozóik „fizikális érintkezése” nem lehetséges a látogatás során. Emellett kiemelt figyelemmel kezelik azokat a fogvatartottakat, akiknek külföldi hozzátartozóik vannak.

A fogvatartottak külön tájékoztatást kaptak arról, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel történik a korlátozás, amit tudomásul vettek – olvasható a közleményben.

A BVOP tájékoztatása szerint valamennyi bevezetésre kerülő – az aktuális járványügyi helyzethez igazodó – megelőző intézkedésről mind a fogvatartottak, mind hozzátartozóik, kapcsolattartóik tájékoztatást kapnak, emellett a büntetés-végrehajtási szervezet hivatalos weboldalán (bv.gov.hu) is elérhetőek lesznek a legfrissebb információk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.