A ciklus közepén is tud javítani a FIDESZ-KDNP

A tíz éve kormányzó Fidesz a 2018-2022-es ciklus felénél népszerűbb, mint az előző két kormányidőszak közepén – olvasható a Századvég elemzésében.

2020. 02. 13. 9:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy éves kormányzati ciklus félideje általában a legnehezebb időszak a regnáló kormányok számára. A jelenség magyarázata abban keresendő, hogy ekkor már nem érvényesül a választási sikereket követő, szavazói eufória, és a közben felmerülő közéleti konfliktusok megnyirbálhatják a kormányzó erők népszerűségét.

A Századvég friss elemzése szerint azonban, e tendencia ellenére, a FIDESZ-KDNP támogatottsága erősebbé vált az egyes kormányciklusok félidején. A politikailag aktív választók körében a három releváns politikai ciklus azonos időszakait összevetve a jelenlegi ciklusban a legmagasabb a kormánypártok támogatottsága: míg 2012 januárjában az aktív (választáson részt venni szándékozó) szavazók 30 és 2016 szóban forgó időszakában a 40 százaléka, addig idén januárban a 48 százalékuk támogatta a FIDESZ-KDNP szövetséget.

A felmérés eredményei elválaszthatatlanok attól a ténytől, hogy a kormánypártok által eszközölt gazdasági intézkedések – a választók megítélése szerint is – a 2010 utáni évtizedben fokozatosan meghozták eredményeiket, illetve a FIDESZ-KDNP meghatározó közéleti kérdésekben olyan álláspontot képvisel, amellyel kivívta a szavazópolgárok jelentős részének bizalmát.

Tíz év kormányzás alatt nem kopott, hanem lényegében bővült a párt politikai mozgástere és a mögötte álló szavazóbázis. Ez a tény abban is tetten érhető, hogy az aktív szavazók kétharmada (68%-a) legalább egy alkalommal voksolt a Fideszre az elmúlt 10 évben. Így e választók, megfelelő politikával, 2022-ben is megszólíthatók lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.