A Deutsche Welle riportfilmje olyan, mint a Sargentini-jelentés

– Németországban egy olyan fajtája és módja engedélyezett a propagandának, ami a legrosszabb időket idézi, utolsó példája ennek a Deutsche Welle magyar adása – így reagált a német közszolgálati televízió hazánkat lejárató beszámolójára Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai nyomán Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője a a Magyar Nemzet kérdésére kifejtette: Németországban már nem lehet valódi sajtópluralizmusról beszélni, ugyanis szinte mindegyik sajtóorgánum ugyanazt a narratívát hangoztatja, valamint azokat az országokat és vezetőket igyekszik befeketíteni, akik a normalitást képviselik.

2021. 03. 18. 17:38
null
Budapest, 2020. szeptember 3. A Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút), a Stróbl Alajos szobrászmûvész által készített mûemlék a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német közszolgálati televízió Magyarországot lejárató riportfilmje olyan, mint a Sargentini-jelentés, hiszen – akárcsak Judith Sargentini holland liberális EP-képviselő magyarországi látogatása alkalmával – a Deutsche Welle is kizárólag balliberális megszólalók közreműködésével készített beszámolót – így reagált a német állami médium videójában elhangzott vádakra Georg Spöttle.

A Nézőpont Intézet elemzője a Magyar Nemzet kérdésére hangsúlyozta:

Németországban már rég nem lehet valódi sajtópluralizmusról beszélni, ugyanis szinte mindegyik sajtóorgánum ugyanazt a narratívát hangoztatja, valamint azokat az országokat és vezetőket igyekszik befeketíteni, akik a normalitást képviselik.

Georg Spöttle emlékeztetett: amióta Magyarország sikeresen megállította a migrációs hullámot, felépítette az ideiglenes határzárat, és nemet mondott az elosztási kvótára, továbbá azt az álláspontot képviseli, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, Németország részéről hazánk folyamatos támadásoknak van kitéve. Elmondása szerint a német sajtóorgánumokban Magyarország kapcsán az elmúlt öt évben egyetlen pozitív jellegű cikk látott napvilágot, amelyben elismerték, hogy hazánk élen jár az oltásban. Ezen kívül viszont folyamatosan populistának, kirekesztőnek és nacionalistának nevezik Orbán Viktor kormányát, valamint azt sugallják – mint ahogyan a német közszolgálati televízió riportfilmje is – hogy Magyarországon erős az antiszemitizmus.

Az elemző szerint Németország részéről Magyarország folyamatos támadásoknak van kitéve
Fotó: Mirkó István

– De nem a Deutsche Welle által készített riportfilm az első eset – folytatta – amelyben hazánkat antiszemita vádakkal illetik.

Tavaly novemberben például Martin Schulz német parlamenti képviselő azt hangoztatta a Deutschlandfunk nevű rádióban, hogy a CEU-t antiszemita kampánnyal űzték ki Magyarországról, mivel nem tetszett a magyar miniszterelnöknek, amit az egyetemen tanítottak. – Ennek ellenére – tette hozzá – a Soros-egyetem még mindig Magyarországon van. Emellett pedig emlékezetes eset a német–francia Arte tévécsatorna tavaly karácsonykor bemutatott Hallo, Herr Diktator című másfél órás dokumentumfilmje is, amelyben egyebek mellett Paul Lendvai, Hadházy Ákos, Karácsony Gergely és Lukács Csaba közreműködésével alkotnak képet Magyarországról.

Az antiszemita vádakra reagálva Georg Spöttle hangsúlyozta:

Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyetlen antiszemita támadás sem történt, ellenben Németország, Franciaország vagy Belgium esetében – ahol radikális szalafista muszlimok rendszeresen támadnak meg zsidó vallású embereket – ugyanez már nem mondaható el.

– Azt sem szabad elfelejteni – fűzte hozzá Georg Spöttle – hogy Magyarországon van Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, az Orbán-kormány pedig zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. A Nézőpont Intézet elemzője végül megjegyezte: ha Magyarország kapcsán antiszemitizmusról esik szó, akkor elsősorban inkább a baloldalt kellene megvizsgálni, hiszen Európa egyetlen zsidó televíziójának a kilakoltatásáért is Niedermüller Péter, a VII. kerület balliberális polgármestere a felelős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.